2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Így működne az ország, ha a Fidesz lenne a kormányon?

Debrecenben az a Virág László kerül az egyik önkormányzati tulajdonrésszel bíró cég élére, akit már nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen elítéltek. Az eset korántsem egyedi.
2009. szeptember 2. szerda 12:31 - Pásztor Balázs
Csókosok

Majd minden önkormányzatnál léteznek az úgynevezett „csókos” emberek. Ők azok, akik nagyon jó - rokoni, baráti, vagy üzleti - kapcsolatokkal rendelkeznek az önkormányzaton belül, és általában jóban vannak a polgármestert adó párt egyéb embereivel is.

Nem meglepő módon, mindig nekik jutnak a legzsírosabb állások: különböző önkormányzati cégek, testületek és alapítványok vezető beosztású tagjai lesznek, ahol szinte semmi munkáért, általában mindenfajta hozzáértés nélkül havi milliós fizetségeket kapnak. Ez a jelenség már megszokott, a nép csak akkor kapja fel a fejét, ha egy csókos újabb zsírosbödönt kap ajándékba - de rend szerint akkor se tud tenni semmit, csak csendben anyázik. Ez történt a minap Debrecenben is.

A mostani csókos Virág László, aki már megjárt néhány önkormányzati érdekeltséget, és a helyi fideszes erők vezető "cuppantottja". Egyik első, zsírosabb melója az volt, amikor 1998 és 2002 között a megyei közgyűlés fideszes alelnöke volt. Az utolsó évben már nem bírt magával - vagy csak ez az egy eset lepleződött le - és "csencselt" egy kicsit az önkormányzat pénzével.

88 millió

A debreceni Kenézy-kórház pszichiátriai részlegének építésekor úgy engedélyezte 88 millió forint kifizetését a kivitelező cégnek, hogy két társával együtt teljesen tisztában volt azzal, hogy a szerződéssel ellentétben az elvégzett munkálatok mindössze 52 millió forintot értek. Más források szerint nem is ő volt az ötletgazda, csupán egy engedelmes bábu, aki végrehajtotta a parancsot.

Minden esetre a dolog kitudódott, hála Juhászné Lévai Katalinnak, a következő ciklus MSZP-s megyei elnökének. Virág igyekezett menteni ami menthető: a cég szélsebesen visszautalta a különbségként felróható összeget, és az elkövetők részleges beismerő vallomást is tettek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság enyhe büntetést szabott ki: Virágot jogerősen másfél év felfüggesztett, tárasait 1-1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte (a börtönbüntetések mindegyike két évre lett felfüggesztve).

A dolog pikantériája az, hogy a bíróság mindannyiukat előzetes mentesítésben részesítette, tehát immáron nem minősülnek büntetett előéletűnek. Büntetésük letöltésébe pedig nem kezdtek bele, tehát erkölcsi bizonyítványt is kaphatnak. Hiába musmusoltak el tehát 36 milliót, a dolog lényegében teljesen következmények nélkül maradt.

Virág továbbra is

Hiába minden papíron lévő erkölcsi tisztaság, Virágot némileg meg kellett hurcolni, csak a látszat kedvéért. Már csak azért is, mert épp az Airport Debrecen Kft. ügyvezetői székében ült, amiről gyorsan lemondott. De ez sem vette el a kedvét az önkormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégekben való részvételtől. Volt egy igen hangos, botrányos eset a debreceni reptérrel kapcsolatban, ahol a város 5,1 milliárd (!) forintot bukott, mivel a tendert megnyerő Xanga Holding képtelen volt fizetni. Már meg sem lepődtünk, amikor a Xanga ügyvezetői székében Virág Lászlót találtuk.
.
De úgy látszik, hogy Virág csókossága megmaradt, hisz a cívisvárostól újabb megbízást kapott: szeptember 14-ei hatállyal az A.K.S.D. Kft. ügyvezetője lesz, egészen 2013. december 31-ig (a cégben az önkormányzatnak kisebbségi tulajdona van).

Az indoklás szerint „a kisebbségi tulajdonához kapcsolódó ellenőrzési, beszámoltatási jogosítványai gyakorlásához nem elégséges a részvétel az A.K.S.D. Kft. taggyűlésén, ezért az önkormányzat javaslatot tett második ügyvezető megválasztására.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

M.macsek
2009. szeptember 2. 21:05
Amióta a világ a világ, így működik ez nálunk. Tökéletesen mindegy, hogy melyik párt van éppen soron.

Kínában az ilyenért kivégzés jár. Mennyi is a gazdasági növekedésük???
p-Aga
2009. szeptember 2. 17:45
Már bocsánatot kívánok! Az ilyen állások betöltéséhez nem szükséges az ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY megléte? Vagy ezek a trógerok itt is kivételes bánásmódban részesülnek?

Azt ugyan hallottam: egy országyűlési képviselőnek BÜNTETLEN előélettel kell rendelkeznie. Egy minimálbérért robotoló biztonsági őrtől FEDDHETETLENSÉGET követelnek a "jog"szabályok.
Ha ez igaz, ...
greki attila
2009. szeptember 2. 17:05
...és így működik ma az ország az mszp kormányon:zuschlag,lados,leistinger,hunvald,verók...stb
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását