2024. április 28. - Valéria

A Föld legsanyarúbb pontja

Az Antarktiszon találták meg amerikai és ausztrál kutatók a Föld leghidegebb, legszárazabb és egyben a legnyugalmasabb pontját, ahol optimálisak a feltételek egy csillagászati obszervatórium működése számára.
2009. szeptember 2. szerda 06:15 - HírExtra
A kutatók műholdfelvételek, földi állomások és klímamodellek adatai alapján igyekeztek értékelni a csillagászati megfigyeléseket befolyásoló tényezőket: a felhőtakarót, hőmérsékletet, a levegő páratartalmát, szélsebességet, légköri turbulenciát - olvasható a LiveScience (http://livescience.com) című tudományos hírportálon.

Mindeme tényezők elemzése után a tudósok arra a következtetésre jutottak, miszerint a legmegfelelőbb az asztronómiai megfigyelésekre az Antarktiszi-fennsík 4053 méter magasságú úgynevezett "A-gerince". Az optimális helyszín az ausztrál Antarktiszi területen belül található, s 144 kilométerre van a nemzetközi robotobszervatóriumtól.

A régióban az átlagos téli hőmérséklet mínusz 70 Celsius fok, s rendkívül alacsony a levegő páratartalma. A terület igen nyugalmas, vagyis gyakorlatilag nincs légmozgás, amely miatt másutt úgy tűnik, mintha "pislognának" a csillagok.

A kutatást irányító Will Saunders, az Angol-Ausztrál Obszervatórium asztronómusa szerint a felsorolt körülmények révén a helyszín ideális egy csillagászati megfigyelőállomás létrehozására.

"Az A-gerincen készített csillagászati felvételek háromszor olyan élesek lesznek, mint az optimális helyeken működő földi obszervatóriumoké. Mivel az égbolt itt sokkal sötétebb és szárazabb, egy közepes teljesítményű teleszkóp olyan hatékony lehet, mint a Föld más pontjain alkalmazott legnagyobb távcsövek" - magyarázta a csillagász.

Will Saunders meggyőződése szerint az antarktiszi helyszínen létesített csillagda túlszárnyalhatná akár az olyan magas hegycsúcsokon létesített legjobb földi obszervatóriumokat, mint amilyen Hawaiin, vagy Chilében működik, s az itt készített felvétele majdnem olyan jók lehetnek, mint amilyet a Hubble-űrteleszkóp szolgáltat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását