2024. április 20. - Tivadar

Ragadozók és pókok a tenger mélyén

Teljesen új állat- és növényfajokat fedeztek fel biológusok Ausztrália partjai előtt a tengerben, több mint háromezer méter mélyen, többek közt húsevő zsákállatokat és hatalmas pókokat. A kutatók Tasmánia szigetétől délkeletre egy négy kilométer mély áro
2009. január 18. vasárnap 18:36 - Hírextra
Ausztrál vizekben ez volt az első olyan expedíció, amely ilyen mélységekbe hatolt.
Az lepett meg minket igazán, hogy mekkora fajgazdagság uralkodik ebben a mélységben - mondta Ron Thresher, a CSIRO ausztrál állami kutatóintézet munkatársa. - Egyáltalán nem tudtuk, mi vár ránk; lehetett volna élettelen iszap vagy éppenséggel lüktető élővilág.

Az ausztrál és amerikai biológusokból és mélytengerkutatókból álló csapat egy kisautó-nagyságú távirányítású robotot vezérelt az árokba. A gép fényképeket és videofelvételeket készített, utoljára szombaton merült le.

A fényképeken a biológusok nagy meglepetésükre háromezer méter mélységben több ezer harminc centiméteres pókot pillantottak meg, amelyek azonban közlésük alapján szárazföldi fajtársaikkal nem állnak rokonságban. Háromezerötszáz méteren hatalmas tengerirózsa-szőnyeg terült el. Látszott több millió lilapettyes növény is, amelyek szintén ismeretlenek a kutatók előtt.

Számos új faj mellett ötven centiméteres zsákállatokat is felfedeztek, amelyek halakat zsákmányoltak. A tengeri zsákállatok táplálékukat egyébként leginkább kiszűrik a tengervízből.

Thresher közlése szerint a kutatók azt remélték, hogy százezer évesnél idősebb korallkövületekre lelhetnek a mélyben. Azok alapján szerették volna tanulmányozni az éghajlat és az óceán változásait. Várakozásaikkal ellentétben azonban csak néhány, valószínűleg tízezer év körüli példányt találtak.
"Igazán furcsán néznek ki" - mondta Thresher, aki szerint "odalenn különös kémiai folyamatok mehetnek végbe".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását