2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gázos afgán választások

Több mint 550 olyan csalási esetről kapott bejelentést az afganisztáni elnökválasztás tisztaságát vizsgáló bizottság, amelyek - ha megalapozottnak bizonyulnak - elég komolyak ahhoz, hogy befolyásolják a közép-ázsiai országban tíz napja tartott szavazás eredményét - közölte vasárnap a testület.
2009. augusztus 30. vasárnap 17:38 - HírExtra
A független választási panaszbizottság szóvivője, Nellika Little szerint összesen több mint kétezer, a szavazók megfélemlítésének, befolyásolásának vagy más csalásnak a gyanúját felvető esetről kaptak eddig bejelentést a szavazás napjára, illetve a voksok összeszámlálására vonatkozóan.

Mint elmondta, a panaszok 83 százalékát kezdték el vizsgálni, s ezek közül 567 ügyet kiemelten kezelnek, mivel azok befolyásolhatták az eredményeket. Ez az ügyszám több mint a duplája annak, amiről két napja, pénteken számoltak be. Elmondása szerint a legtöbb panasz a szavazóhelyiségben elkövetett szabálytalanságokra, például hamis voksoknak a szavazóurnába helyezésére vonatkozik.

Szombaton közzétett adatok szerint a vártnál szorosabban alakul az elnökválasztás eredménye. Hamid Karzai elnök 46,3 százalékkal vezet fő vetélytársa, Abduallah Abdullah előtt. Utóbbi a szavazatok 31,4 százalékát szerezte meg a szavazóhelyiségek mintegy harmadából érkezett voksok összesítése alapján.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását