2024. június 16. - Jusztin

Tanév- és kampánykezdés, üzengetéssel

Mi történik, ha a tanévkezdés kampánystarttal párosul? Bazi nagy oktatáspolitikai üzengetés, ígérgetéssel és számháborúval bolondítva. Lássuk, ki mire csengetne az oktatásban, mikor lassanként becsengetnek.
2009. augusztus 29. szombat 18:58 - Nagy András
Az ígéretdömping a csütörtöki Magyar Hírlap hasábjain kezdődött. Pokorni Zoltán, a Fidesz egykori oktatási- és kultuszminisztere, aki most a főváros XII. kerületének polgármesteri székében vigasztalódik, a Széles-újság munkatársának kérdésére válaszolva bejelentette, hogy a kormányváltás után nyugalmat hoznak az oktatási életbe, szemben az elmúlt hét évvel, amikor százhatvankétszer változott az oktatási törvény.

Kicsit csodálkozik az ember, hogy e keménykötésű mondatból miként maradhatott ki a kimaradhatatlan, vagyis a „reménytelenség kormánya” minőségjelzős szerkezet. Majd arra gondol, talán azért, mert a 162-ből egyért – jelesül az általános tandíjkötelezettség eltöröléséért – nem a kormány, hanem a Fidesz a felelős. (Apropó iskolapénz. Az Erős Magyarország című Fidesz-bibliában a mai napig szerepel a tandíjkötelezettség eltörlésének ígérete...)

Ám az igazi tananyag csak most következik. Pokorni úr nyolc-tíz esztendőnként pihenőévet adna a pedagógusoknak, már persze, ha a leendő Fidesz-kabinetben őrá bíznák oktatási tárcát. (Ami felől senkinek ne legyen kétsége. Előbb veszti el a Fidesz a választásokat, minthogy a polgármester úr ne költözzön le a hegyvidékről a belvárosba.)

Hogy mi a realitása ennek az ígéretnek krónikus pedagógushiánnyal küszködő országunkban, azt e helyütt ne firtassuk. Váljon egészségére a Fidesznek az a kétszázezernyi pedagógusszavazat, amit ezzel mondattal vágott zsebre. Pokorni Zoltán a Hírlapnak azt is elmondta, a 2010-es visszatérés után örömest foglalkozna ismét a pedagóguspálya presztízsének helyreállításával.

Merthogy ilyesmire nyilván csak az Orbán-kormány ideje történtek kísérletek, sőt. Akkortájt rendben is mentek az pedagógusok dolgai, de a mögöttünk hagyott hét szűk esztendőben még annál is rosszabbra fordult a helyzetük, mint a polgári kormány előtt volt. Hogy a Medgyessy-kormányzat (Fidesz által is támogatott) száz napos programjának keretében ötven százalékkal megemelték a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és más közalkalmazottak fizetését, bizonyára mellékes.

A Pokorni-féle tanmese csütörtök délelőtt Kecskeméten folytatódott, ahol kiderült, hogy Hiller István tárcavezető dilettantizmusának köszönhetően évente 20-23 milliárd forinttal csökkentek az oktatás állami normatívái, ami a szociálliberális kormány 2002 óta tartó regnálására vetítve mintegy 120 milliárdos mínuszt jelent.

Az, hogy a hajdani oktatási miniszter honnan merítette a szóban forgó adatokat, nem derült ki. Ugyanakkor tény, hogy az oktatási tárca Arató Gergely államtitkár által jegyzett csütörtök délutáni közleménye egyetlen szóval sem cáfolja a 120 milliárdos forráscsökkenésről szóló ellenzéki nyilatkozatot. Mindössze annyi olvasható, hogy a Fidesz össze-vissza beszél az oktatás finanszírozásáról, ezért nem tudni, honnan teremtené elő azt a 120 milliárdot, amit kormányra kerülése esetén pluszforrásként tenne a rendszerbe.

„Volt a Fidesznek kormányzása alatt négy éve arra, hogy rendbe tegye az oktatás ügyét, amikor lényegében semmi sem történt sem a közoktatás finanszírozásában, sem a pedagógusbérekben, sem pedig a közoktatás szakmai fejlesztésében” – tüzelt csípőből az államtitkár.

Nem reagál Pokorni úr állítására az a szintén csütörtök délutáni OKM-sajtóközlemény sem, amely arról számol be, hogy az idei tanévben is folytatódik az Új Tudás Program, melynek keretében – mit ad isten! – 130-140 milliárd forint többlet kerül a közoktatásba, nagyrészt az unió jóvoltából.

A számháború tehát elkezdődött, az ígéretek is jönnek, mint iskolából a gyerekek. S noha még el sem kezdődött a 2009/2010-es tanév, az üzenőfüzet máris betelni látszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 30. 19:19
Meglepő? Ebben a hülye oktatáspolitikában minden más fontosabb a tanulónál...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását