2024. március 19. - József, Bánk

Meghúzott nadrágszíj, külföldi turnékkal - egy színház jövője

Megsokasodott külföldi vendégszereplések jegyében és anyagi megszorítások között kezdi új évadját a Kolozsvári Állami Magyar Színház.
2009. augusztus 29. szombat 18:57 - HírExtra
A társulatnak alig pár nap pihenés jutott a nyáron - mondta az MTI-nek Tompa Gábor rendező, a színház igazgatója. A társulat ugyanis csaknem egy hónapig Franciaországban, az Avignoni Fesztiválon játszott, összesen huszonkét alkalommal mutatta be Visky András Visszaszületés című produkcióját. Ezután Lengyelországban léptek fel a gdanski Shakespeare Színház által szervezett 13. Shakespeare Fesztiválon a Tompa Gábor által rendezett III. Richárd című előadással.

A rendező hozzáfűzte, hogy Avignonban a fesztiválról tudósító újságírók internetes szavazása alapján a rendezvény legjobb előadásának minősítették Visky András produkcióját. Avignonban volttulajdonképpen a darab bemutatója, hiszen Visky András szövege pár nappal a fesztivál kezdete előtt öltött végleges formát - mutatott rá Tompa Gábor.

Az igazgató azt is elmondta, hogy ez a produkció továbbgondolása a társulat egyik korábbi előadásának, Visky András Hosszú péntek című darabjának (ez utóbbi Kertész Imre Kaddis a meg nem születettgyermekért című regényének színpadi változata volt). A díszletek ugyanazok, a korábbi előadás szereplői ugyanazokban a jelmezekben lépnek fel, ezúttal azonban nem a náci haláltáborokban, hanem a kommunista világ lágereiben szembesülnek sorsukkal, múltjukkal, önmagukkal.

A sikeres vendégszereplés eredményeként két-két svájci és belgiumi, egy luxemburgi, valamint egy ausztriai vendégszereplésre hívták meg a társulatot a most kezdődő évadban.

A színház tagjai hazatérve máris hozzáláttak a napokon belül rajtoló új évad előkészítéséhez. Nincs könnyű dolguk - vallja be a rendező -, mivel az utóbbi évek legnagyobb költségvetési hiányával küszködnek. Emiatt le kell mondaniuk az őszre tervezett egyik nagyszínpadi előadásról is.

Számos korábbi, nagy közönségsikernek és szakmai érdeklődésnek örvendő darabot tartanak műsoron, emellett új produkciók is készülnek.

Továbbra is láthatják az érdeklődők az idei év legjobb romániai színházi előadásának nyilvánított Csehov-darabot, a Tompa Gábor által rendezett Három nővért. Továbbra is játsszák a III. Richárdot,a műsortárban most is szerepel Georg Büchner Danton halála (rendező: Mihai Maniutiu), Csehov Ványa bácsija (rendező: Andrei Serban), Hanoch Levin Jákobi és Lájdentál című darabja (rendező: Elie Malka), Aki Kaurismäki Bohémélete (rendező: Radu-Alexandru Nica), Kozma Mária Csillala mester című műve (rendező: Keresztes Attila), valamint Visky András említett darabja, a Visszaszületés, továbbá Giacomo Puccini Gianni Schicchije (rendező: Silviu Purcarete).

Az új előadások között Andrei Serban rendezi az Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmjét és annak előkészületeit felelevenítő előadást. Március végén mutatják be Hanoch Levin Téli temetéscímű nagyszínpadi előadását Elie Malka rendezésében. William Shakespeare Szeget szeggel című darabját a Párizsban élő német rendező, a Berliner Ansamble korábbi igazgatója, Matthias Langhoff viszi színre. Új előadás lesz továbbá a Tompa Gábor által rendezett Georg Büchner-darab, a Leonce és Léna, valamint Visky András Alkoholisták című stúdió előadása, ugyancsak Tompa Gábor rendezésében.

"Az új évadban számos külföldi meghívásnak is eleget kell tennünk" - mondta az igazgató. Így már szeptemberben Plzenben és Szkopjéban, majd Lyonban és Budapesten vendégszerepel a társulat, detagjait Velencébe is Belgrádba is várják. Ami a romániai utazásokat illeti, Gyergyószentmiklóson a nemzetiségi színházi kollokviumon, Bukarestben pedig az Országos Színházi Fesztiválon vesz részt a kolozsvári csapat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását