2024. május 19. - Ivó, Milán

Felderítené a városi sikkasztásokat az MSZP

A polgármestert, az alpolgármestert és a jegyzőt is felelősnek tartják a szocialisták, amiért a nagykanizsai polgármesteri hivatalban több éven át sikkaszthattak el szociális segély címén kiutalt pénzeket.
2009. augusztus 28. péntek 14:42 - HírExtra
Megítélése szerint tarthatatlan, hogy a három városvezető között megromlott viszony odáig vezethetett, hogy "a hivatal gazdátlan maradt". Emiatt a polgármesternek és az alpolgármesternek le kellene mondania, a jegyző ellen pedig "elkerülhetetlen a fegyelmi eljárás megindítása".

A szocialista politikus annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy csütörtökön napvilágot látott: hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több dolgozó ellen fegyelmi eljárás indult a nagykanizsai polgármesteri hivatalban, a rendőrség pedig nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A jegyző feljelentése alapján azért indultak eljárások, mert a szociális segélyek kiutalása során olyan számlákra is juttattak pénzt, amelyek nem a segélyezetteké voltak. Egyes információk szerint ezáltal több mint négymillió forint kerülhetett ki évek alatt a hivatalból, az ügyet egy belső ellenőrzés tárta fel.

Az eset kapcsán Fodor Csaba közölte: érthetetlen, hogy a város képviselői is csak most, a sajtóból szereztek tudomást a bűncselekmény gyanújáról, holott július végén megtette feljelentését a jegyző. Azt sem érti, hogy az elmúlt években a hivatalban elvégzett gazdasági, jogi és szervezeti átvilágítások miért nem derítettek fényt erre az esetre, és szerinte a korábban a szociális ügyekért felelős alpolgármesternek fokozott a felelőssége.

Cseresnyés Péter alpolgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek azt mondta: ebből is látszik, hogy a szocialisták mindössze "egy ügyűek", mert más nem jut eszükbe egy-egy eset kapcsán, mint az alpolgármester felelősségre vonása. Visszautasította az őt ért vádat, mert az esethez szerinte neki nincs köze. Hozzátette, hogy a történtekről ő maga csak a napokban értesült.

Marton István polgármester - akit 2006-ban még a Fidesz-KDNP támogatásával választottak meg - pénteken közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: az okozott kár megtérülése érdekében "közigazgatási és polgári peres eljárások azonnali megindításáról született intézkedés".

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhatott a nagykanizsai polgármesteri hivatalban. Hozzátette, hogy a város közgyűlése nem vette komolyan hónapokkal korábbi figyelmeztetését, miszerint a hivatal több osztálya, elsősorban a gazdálkodási osztály "a vezetési hiányosságok (osztályvezetők havonkénti váltogatása) miatt gyakorlatilag az anarchia szélére sodródott, és a jogbiztonság is ingatag talajon áll".

Marton István közleményében arra utalt, hogy politikai indíttatásból megakadályozták a helyzet konszolidálását, egy alkalmas jegyző megválasztására vonatkozó törekvését, de abban bízik, hogy a most történtek kapcsán rövid időn belül sikerül új jegyzőt találni.
Tuboly Marianna jegyző újságíróknak nyilatkozva pénteken azt mondta: ő a maga részéről nem hibamentesnek, de biztosítottnak látja a hivatal működését, mert éppen az ellenőrzési rendszernek köszönhetően derült fény a visszaélésre. Az esetről pedig július végén a jegyzői kabinet a polgármestert is tájékoztatta.

Az MTI kérdésére kifejtette: valószínűleg kár nem érte a segélyezetteket, mert az eddigi megállapítások szerint mindenki megkapta a számára kiutalt összeget.

A feltételezések szerint úgy utaltak ki pénzeket a hivatalból más számlaszámokra, hogy a segélyezettek nevét használták fel ehhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását