2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kevesebb az adathalász email

Az internetes bűnözők újfajta módszerek felé fordulnak, érezhetően csökkent ugyanis a "phising" (adathalászó) levelek száma - derült ki az IBM jelentéséből.
2009. augusztus 27. csütörtök 06:37 - HírExtra
Az ilyen e-maileket valódinak tűnő helyekről küldik, mint például egy bank, vagy más fontosabb, ismertebb cég. Ha a címzett klikkel a csapdának szánt linken, akkor egy olyan honlapra kerülhet, amelyik jelszavait, kódjait, vagy bármilyen egyéb beírt fontos információját ellopja - írja a Yahoo. (www.yahoo.com)

Az IBM jelentése szerint a hackerek egyre kevesebbet alkalmazzák ezt a módszert, ugyanis az idei év első hat hónapjában mindössze a spamek 0,1 százaléka volt, míg tavaly ez az arány 0,8 százalék volt. Nem egészen világos, hogy mitől esett vissza ennyire az adathalászat és az is biztos, hogy nem csupán a statisztikai arány változásáról van szó, lévén az IBM szerint az összes kiküldött spam mennyisége nem változott tavalyhoz képest a korábbi évekkel ellentétben.

Kris Lamb, az IBM X-Force nevű internetes biztonsági részlegének igazgatója szerint hatalmas visszaesésről lehet beszélni, de azért még szó sincs arról, hogy az adathalászat teljesen megszűnt volna. Lamb azon a véleményen van, hogy ez a tevékenység azért csökkent ennyire drasztikusan, mert a felhasználók könnyebben azonosítják be a hamis honlapokat, illetve a biztonsági szoftverek is jobban ki tudják szűrni ezeket, mielőtt még a felhasználó egyáltalán rájuk akadna.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az internetes bűnözők másfajta támadási módszert találtak, például a különféle vírusok alkalmazását. Az IBM szerint ilyenek például a "trójai falónak" nevezett vírusok, amelyek az áldozat gépére bejutva a háttérben kémkednek utána.

Az IBM azt is felfedezte, hogy a bűnözők célpontjaikon is változtattak. Idén az adathalászok célpontjai 66 százalékban bankok voltak, ami ugyan viszonylag magas szám, azonban a tavalyi 90 százalékhoz képest visszaesés. Viszont az olyan online bankok, mint a PayPal felhasználóit sokkal gyakrabban próbálják megtámadni, mint korábban.

Dean Turner, a Symantec igazgatója szintén azt nyilatkozta, hogy cége is észrevette az adathalászat csökkenését, de arra is figyelmeztetett, hogy az idei év során még beindulhat ez a tevékenység, lévén aránya leginkább az ünnepek alatt a legmagasabb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását