2024. április 24. - György

Svájcban is jogszerűnek ítélték az EMFESZ tulajdonosváltását!

Újabb pert nyert az EMFESZ tulajdonosa, a Rosgas, a tulajdonosváltással kapcsolatos jogi vitában. Ezúttal a svájci bíróság mondta ki, hogy a magyar gázipari cég eladása teljesen jogszerű volt.
2009. augusztus 26. szerda 13:19 - HírExtra
Az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerésre áll abban a jogvitában, amely egykori és mostani tulajdonosa közt zajlott. A svájci Zug kanton bírósága augusztus 21-én kelt rendelkezésében kimondta, a cég jogos tulajdonosa a Rosgas Ag. svájci bejegyzésű társaság.

A történet kezdete

Putyin bejelentése
Vlagyimir Putyin államfő egy augusztusi kormányülésen bejelentette, a Gazprom exportjának bővülését a lengyel és a magyar piacokon keresztül kívánják megvalósítani.
A Gazprom ezek után közvetlenül (vagy valamely leánycégén keresztül) fogja biztosítani a magyar és lengyel partnernek a gázt. Így az EMFESZ-nek is.
A megalakulása óta kiválóan teljesítő EMFESZ az ukrán-orosz gázvitát követően új alapokra kívánta helyezni földgázbeszerzését. Egyrészt azért, hogy a jövőben a lehető legkisebb mértékben legyen kitéve az esetleges hasonló válságoknak, másrészt azért, hogy hosszú távon tudjon rendkívül versenyképes áron földgázhoz jutni. A gázkrízis kirobbanásakor az EMFESZ tulajdonosa a Mabofi Holdings volt, gázszállítója pedig a RosUkrEnergo.

Ám az orosz vállalatóriás, a Gazprom januárban úgy döntött, kiiktatja a RosUkrEnergot az Európába irányuló szállításokból. Innentől kezdve, hiába volt érvényes szerződése az EMFESZ-nek a RosUkrEnergóval, magyar gázcég nem kapott többet gázt a RosUkrEnergó-tól. Azóta fogyasztóinak gázellátását rövidtávú (ún. spot) ügyletekből biztosítja

Az EMFESZ vezetése ennek ellenére úgy döntött, hiába veszi drágábban a gázt, nem fogja megemelni az árait, hanem marad a korábbi (a magyar piac legkedvezőbb) árszintjén. A fogyasztókat ezzel a gavalléros lépéssel megvédte a gázválság negatív következményeitől, még azon az áron is, hogy saját profitja ezáltal a vártnál kevesebb lett. Mindezek következtében éppen a gazdasági válság közepén tette versenyképesebbé a magyar kis- és középvállalatokat.

A tulajdonosváltás

A helyzet biztos rendezése érdekében, a Mabofitól korábban kapott, érvényes meghatalmazása alapján döntött úgy Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója, hogy májusban eladja az EMFESZ-t a Rosgas nevű svájci cégnek.

Jelenleg úgy tűnik, az EMFESZ a Rosgas-zal a háta mögött jóval kedvezőbb tárgyalási pozícióba került. Góczi a tulajdonosváltás után azonnal megbeszéléseket kezdeményezett a Gazprom legfelsőbb vezetésével. Ezek a tárgyalások végső stádiumba kerültek, információink szerint nemsokára megszülethet az a hosszú távú szerződés, mellyel az EMFESZ újra gázt kaphat kelet felől.

A tulajdonosváltást - a magyar fogyasztók érdekét szem előtt tartva - a Magyar Energia Hivatal is támogatta. Egy szakértői elemzésben álltak ki Góczi István döntése mellett.

A perek

Utólag a Mabofi – eddig nem világos okokból - minden lehetséges fórumon megtámadta a tulajdonosváltás tényét. A magyar cégbíróság döntését azonban a Fővárosi Bíróság jóváhagyta, teljesen jogszerűnek ítélve meg az ügyletet.

A Mabofi ekkor a Magyar Energia Hivatal említett elemzésével kapcsolatban is kifogással élt – ennek az ügynek a tárgyalása szombaton (szeptember 29-én lesz) lesz. A perek sorozatában a svájci bíróság mostani döntése azért lényeges, mert ezzel megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy az EMFESZ jogszerű tulajdonosa a Rosgas.

A már befejeződött peres ügyek eredményeit látva tény, hogy minden eddigi perből a Rosgas, az EMFESZ új tulajdonosa jött ki győztesen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását