2024. április 25. - Márk

Dollárezreket kap Hosszú Katinka

Cornel Marculescu ügyvezető igazgató aláírásával megérkeztek a Magyar Úszó Szövetségbe azok az űrlapok, amelyeken az érmesekről kérik be az adatokat a római világbajnokság pénzdíjainak kiutalásához.
2009. augusztus 26. szerda 06:24 - HírExtra
"Jóleső érzés volt eddig, hogy örömet szereztünk minden sportot szerető magyar embernek, most pedig a FINA szerzett örömet a versenyzőinknek, hiszen a világbajnoki címek 12 ezer dolláros jutalommal járnak, az ezüstéremért 7 ezer dollár dukál, míg a bronzérmekre 5-5 ezer dollárt fizetnek - újságolta Ruza József főtitkár. - Üdvözlendő a FINA ilyen jellegű törekvése, el lehet képzelni, milyen nagy munkát igényel a pénz előteremtése, ráadásul világcsúcsonként 25 ezres bónusz jár a rekordereknek is."

Mindez azt jelenti, hogy Hosszú Katinka három érme 22 ezer, Gyurta Dániel világbajnoki aranya 12 ezer dollárt ér, és ugyanennyit kap Cseh László az ezüst- és a bronzérme után.

"Óriási előrelépés, hogy a legjobbakat anyagilag is elismeri a nemzetközi szövetség. Az elnökünket, Gyárfás Tamást is immáron soraiban tudó FINA Büro által képviselt újfajta szemlélet megváltoztatja a sportág berendezkedését, a versenyzők és menedzselésük még profibbakká válnak."

A MÚSZ főtitkára elárulta, a versenyzők meglepetéssel értesültek a prémiumról, nem is sejtették, hogy ilyen plusz állhat a házhoz. Ruza József jelezte azt is, Hosszú Katinka esetében speciálisan kell eljárni, hiszen amerikai egyetemi státusza nem teszi lehetővé, hogy sportteljesítményért külön, a tanintézmény által folyósított támogatáson túlmenően pénzt vegyen fel, erre külön, rendkívül szigorú szabályokat érvényesítenek az amerikai egyetemek.

"Épp most egyeztettem az édesapjával, hogy a világbajnoki jutalmakat a MÚSZ-nál, az egyetemnél vagy valahol másutt helyezik-e letétbe, természetesen a magyar adótörvények rendelkezéseit szem előtt tartva. Katka pedig azután juthat ehhez a pénzhez, ha befejezi tanulmányait."

A Gyárfás Tamás vezette magyar szövetség sem fukarkodott az elismeréssel: a MÚSZ és a válogatott mögött álló szponzorcsapatnak köszönhetően a kiemelkedő teljesítményt nyújtó úszók és edzőik egyformán átvehették jutalmukat - még az augusztus 12-ei parlamenti fogadáson.

"E tekintetben kissé különbözik a FINA és a szövetség szemlélete, mi ugyanis fontosnak tartjuk az edzői munka kiemelését is - mondta ezzel kapcsolatban Ruza József. - Személyes véleményem, hogy egy jó edzéstervnek szerzői jogvédelem alá kellene tartoznia, hiszen egy adott időszakban a világ legjobb teljesítményéhez segíti az úszót.

És amellett, hogy az edzőket díjazzuk, valahogy azt is el kellene érni, hogy hasonló sztárkultusz övezze a legjobbakat, mint amilyen annak idején a futballban Herrerát, vagy nálunk Széchy Tamást. Merthogy ők ketten élnek úgy az emlékezetemben, hogy bárhol is jelentek meg, legalább akkora figyelem övezte őket, mint a sportolókat."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását