2024. május 6. - Ivett, Frida

MSZP: Szeptember 5-én lehull a lepel

Fontos döntés hoz meg az MSZP országos választmánya a HírExtra információi szerint szeptember 5-én. Ekkor kiderül, kik lesznek azok, akik a párt országos választási bizottságába ülhetnek.
2009. augusztus 25. kedd 16:39 - Pénzes Dávid
Biztos forrásból úgy tudjuk, szeptember 5-én szombaton ül össze az MSZP országos választmánya, hogy fontos döntéseket hozzon az őszi politikai szezonra. Ezek közül a legizgalmasabbnak a személyi kérdések tűnnek.

Az Európa Parlamenti választási kudarc után a pártban súlyos feszültségek keletkeztek. Többen szerették volna a teljes tisztújítást, de legalább a bizalmi szavazást az elnökséggel szemben. Az elégedetlenkedők zúgolódását meglovagolva több ifjú szocialista politikus „szövetkezett” egymással, hogy puccsal vessen véget az évek hosszú során át„elhasznált” arcú „öregek” hatalmának.

A két tábor

Az ovb
Az alapszabály szerint az MSZP országos választási bizottságának tagja a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök, további tagjait az országos elnökség javaslata alapján a választmány választja meg.
A fiatalok (Botka László, Ujhelyi István, Hagyó Miklós, Mesterházy Attila, Horváth Csaba, Molnár Csaba és Ficsor Ádám) ekkor több tárgyalást is folytattak a Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter és Puch László képviselte "öregekkel". Ennek eredményeként jött létre egyfajta kompromisszum, melyben megegyeztek, hogy a kampányban a legfőbb irányítói és döntéshozói feladatot ellátó országos választási bizottság (ovb) kibővül a fiatalok képviselőivel.

Ennek azért különösen nagy a jelentősége, mert az ovb dönt az MSZP pártlistájáról is. Azaz azokról a személyekről (és legfőképp a személyek sorrendjéről), akik listáról juthatnak be a 2010-ben alakuló új parlamentbe. A képviselői helyek száma pedig jelen állás szerint legalább a felére, de lehet, hogy akár harmadára is eshet a mostaninak. Nem mindegy tehát, hogy ki, hányadiknak tudja belobbizni magát.

Még változhat

Simon Gábor az országos választmány elnöke, már korábban kifejtette a HírExtrának, hogy az ovb körének bővítését helyesnek tartja, sőt felvetette Szili Katalin nevét is, mint lehetséges ovb tag. Erre azonban egyelőre nem érkezett reakció. Simon akkor azt is elmondta, hogy a jelöltek köre a következő választmányi gyűlésig akár bővülhet is. Ha ez így lenne, akkor azt majd a választmány megtárgyalja és meghozza a döntést.

Jelenleg azonabn nincsenek arról információk, hogy megváltoztott volna a névsor. Így a mai felállás szerint az ovb új tagja lehet: Botka László szegedi polgármester, Ficsor Ádám (már lemondott) titokminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Burány Sándor budapesti és Boldvai László Nógrád megyei pártelnök.

Az ovb tagjaitól Lendvai Ildikó pártelnök azt kérte, amint elfogadják az ország költségvetését mondjanak le kormányzati tisztségeikről Ha tehát jövő szombaton rájuk bólint a választmány, a Bajnai-kormány jelentősen átalakulhat. Ficsor Ádám szeptember elsejei határidővel már lemondott, de többen vannak, akik még nem.

Így például le kellene mondania tárcavezetői tisztségéről Molnár Csabának, valamint Kiss Péter társadalompolitikai, és Szekeres Imre honvédelmi miniszternek. De távoznia kellene Simon Gábor munkaügyi, Burány Sándor gazdasági, és Újhelyi István a miniszterelnöki hivatal államtitkárának.

Hogy végül pontosan milyen összetételű lesz kampányt irányító legfőbb vezetői szerv, egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, de információink szerint az itt említett névsor nem sokat változhat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 26. 11:22
"ehull a lepel", és kiderül: MEZTELEN A KIRÁLY!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását