2024. május 9. - Gergely

Megvehetik az önkormányzatok az adósok lakásait

Az önkormányzatok múlt péntektől már élhetnek elővásárlási jogukkal: megvehetik azoktól az adósoktól a lakásukat, akik nem tudják fizetni hitelüket - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.
2009. augusztus 25. kedd 07:45 - HírExtra
Szollár Domokos hangsúlyozta: augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó, az önkormányzatok számára elővásárlási jogot biztosító törvény érintett rendelkezése. Ez a rendelkezés elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosainak bérbe adják. Szintén lehetőség nyílik arra, hogy azok is eladhassák lakásaikat az illetékes önkormányzatnak, akik ellen még nem indult végrehajtási eljárás - tette hozzá.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a törvényt az Országgyűlés június 15-én fogadta el, amely a június 22-i Magyar Közlönyben jelent meg. Innen számítva a 60. napon lépett életbe, ennyi idő alatt az önkormányzatoknak is lehetőségük volt felkészülni a változásokra.

Szollár Domokos felidézte: az önkormányzatok számára a kormány kiterjesztette a mintegy 60 milliárd forintos "Sikeres Magyarországért" Bérlakás Hitelprogram lehetőségeit, hogy lehetőségük legyen kedvezményes, önrész nélküli hitelt felvenni az elárverezésre kerülő lakások elővásárlásához és bérlakássá tételéhez.

Felhívta a figyelmet arra: a kormány eddig fél tucat intézkedést hozott a lakáshitelesek védelmében. Ide sorolta, hogy a gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált, vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél. A kétéves lefutású áthidaló kölcsön meghatározott részére az állam garanciát vállal.

Példaként említette azt is: augusztus 1-én lépett hatályba a hitelintézetekre vonatkozó törvény kormány által javasolt módosítása, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását.

A kormányszóvivő a fontos lépések közt említette többek közt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök július közepén megbeszélést folytatott a bankok vezetőivel, illetve a Bankszövetséggel, majd megállapodtak abban, hogy PSZÁF, a pénzintézetek, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a kormány közösen hoz létre egy érthető, átlátható és tisztességes magatartáskódexet.

A kódex többek között tartalmazza a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet. A valamennyi bankra kötelezően érvényes kódex kidolgozására szeptember elejéig, a parlament őszi ülésszakának kezdetéig kerülhet sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

statuslaci
2009. augusztus 25. 08:36
Ezek szerint a kormánynak fogalma sincs, hogy állnak pl. a községi önkormányzatok. Biztos sorban állnak majd, hogy újabb hiteleket vehessenek fel, legvégül pedig magát a lakoságot ajánlják fel fedezetnek. Röhejes és dilettáns az egész. Ehhez nem kell fideszesnek lenni, csak le kellene jönni vidékre az elefántcsont toronyból nagyjainknak!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását