2024. május 5. - Györgyi

Kokain a pénztárcákban

Egy új tanulmány bebizonyította: az Egyesült Államokban a bankók több mint 90 százaléka tartalmaz kokaint. A világ távolabbi pontjaim sem jobb a helyzet. Magyarországon nem volt még hasonló kutatás.
2009. augusztus 24. hétfő 08:15 - Kanizsai Ádám
Gondolnád, hogy kokain van a zsebedben? A pénztárcádban? Teljességgel lehetetlennek hangzik. És mégis. Egy amerikai kutatás során kiderült, hogy a Baltimoreban, Bostonban és Detroitban lévő papírpénzek 90 százalékán található drog, míg Washingtonban ez az arány 95 százalék. Az American Chemical Society 238. nemzetközi találkozóján hozták tudomásra a meghökkentő híreket.

A kutatás

A kutatók több mint 30 országban vetették teszt alá a bankókat, beleértve az USA-t, Kanadát, Brazíliát, Kínát és Japánt, és találtak bizonyítékokat a meghökkentő tényekre. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada vezeti a listát 85 és 90 százalék közötti aránnyal, míg Kínában és Japánban található a legkevesebb drog a papírokon, 12 és 20 százalék között. Ezekben az országokban ez volt az első ilyen kutatás.

Meglepetésre, az évek folyamán egyre több kokaint találnak a papírpénzekben – állítja Yuegang Zuo, a Massachusettsi Egyetem professzora.

A korábbihoz képest 20 százalékos a növekedés az USA-ban vizsgált papírok összehasonlításában. A korábbi tanulmányban 67 százalék tartalmazta a kemikáliát.
A professzor a gazdasági válság hatásaival és az emberek egyre stresszesebb életével magyarázza a növekedést.

Hogy kerül bele?

A szakértők pár éve fedezték fel, hogy a bankók „megfertőződnek” konkrét droghasználattal. Miközben a használók összecsavarják a papírt és felszippantják a kokaint, rákerül az anyag.

Az eddig lefolytatott kutatásokban a pontosság volt a sarkalatos kérdés. Nem találtak semmiféle módszert, amivel pontosabban lehetne megvizsgálni a kokaintartalmat a papírpénzeken. Zuo azonban olyan különleges laboratóriumi környezetet teremtett, melyben gyorsabban és hatékonyabban tudták a drogtartalmat megvizsgálni.

Statisztikák

Az Amerikai Egyesült Államok a vezető e téren. 234 bankót vizsgáltak meg, melynek több mint 90 százalékán volt kokain. A tartalom 0,06-1,24 mikrogramm között volt (körülbelül 50 homokszemnek megfelelő).

A kutatók tanulmányából kiderül, hogy a legnagyobb városok a „legszennyezettebbek”.

Kanadából 27 papírt teszteltek, ezek 85 százalékán találtak kokaint. Ezek 2,4-2,53 mikrogrammot tartalmaztak. Brazíliából 10 papírnak 80 százaléka tartalmazott drogot, de kevesebb mennyiségben, mint a kanadaiak.

Kínából 112 papírnak csupán az ötöde bukott meg a teszten, míg a Japánból érkezett 16 papírpénznek csupán a 12 százaléka.

Annak ellenére, hogy a droggal érintkezünk, még nem lehet semmi bajunk – állítja Zuo.

Magyarországon még nem voltak a témával kapcsolatos kutatások. Vajon nálunk mi a tendencia?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását