2024. május 2. - Zsigmond

Csecsenek robbantották fel az erőművet

Csecsen harcosok azt állítják, hogy ők okozták egy pokolgépes robbantással a szibériai Szajan-Susenszki vízi erőmű hétfőn bekövetkezett katasztrófáját, amelyben valószínűleg több mint hetven ember vesztette életét.
2009. augusztus 21. péntek 16:03 - HírExtra
Orosz szakértők korábban gondatlanságból bekövetkezett szerencsétlenségre gyanakodtak, Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere pedig egy csütörtökön közölt nyilatkozatában egyelőre érthetetlennek nevezte a baleset okát, sőt természetét is. Állításukat nyomban cáfolta az orosz legfőbb ügyészség nyomozati bizottsága.

"Allah dicsőségére, augusztus 17-én (...) felforgató műveletet hajtottak végre a Hakaszföldön, a Szajan-Susenszki vízi erőmű duzzasztógátjánál" - áll abban a pénteken nyilvánosságra került levélben, amelyet a magát Mártírok Zászlóaljának nevező csoport tett fel egy csecsen lázadók által működtetett web-oldalra. "Sikerült a gépteremben telepítenünk egy időzítővel ellátott harckocsi-elhárító gránátot, amelynek robbanása sokkal nagyobb kárt okozott, mint reméltük" - hangoztatja a www.kavkazcenter.com címen közölt levél.

Szerzői egyúttal azt állítják, hogy a csecsen lázadók legfőbb vezetője, a hatóságok elől bujkáló Doku Umarov úgy döntött: fokozza az Oroszország ellen indított gazdasági háborút. Ezért fegyveres csoportokat küldtek szét az ország különböző pontjaira, hogy gáz- és olajvezetékek, erőművek és villamos távvezetékek ellen hajtsanak végre támadásokat.

Az ügyészségi nyomozati bizottság szibériai körzeti igazgatósága a hír megjelenése után nem sokkal közölte: a nyomozás különböző feltételezésekből kiindulva folyik, de "a terrorista cselekményről szóló feltételezést nem támasztja alá semmi. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) illetékes szakemberei a robbanás helyén semmiféle nyomát nem találták robbanóanyagoknak".

Egy kremlbeli forrás képtelenségnek nevezte a csecsen harcosoknak tulajdonított nyilatkozatot, s a hírt az orosz tőzsde is egy "vállrándítással intézte el".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását