2024. május 22. - Júlia, Rita

Itt az új Svájc?

Egyre több külföldi helyezi el betétben pénzét a horvátországi bankokban, amelyek az utóbbi időben csökkentették a hitel-, ugyanakkor növelték a betéti kamatok mértékét - számolt be csütörtökön a Novi List napilap internetes kiadása.
2009. augusztus 20. csütörtök 14:45 - HírExtra
A lap egyenesen a "kamatok Mekkájának" nevezi Horvátországot, miután a bankok között fokozódó verseny egyre jobb lehetőséget kínál a külföldi betéteseknek is. Európai összehasonlításban ugyanis sajátos helyzetben vannak a horvát bankok, mert az utóbbi időben csökkentek a hitelkamatok, ami növelte a keresletet, ezért a források bővítése érdekében a pénzintézetek többet kínálnak azoknak, akik náluk helyezik el megtakarításaikat.

A horvát Erste Bankban - amely kunában és euróban is közel azonos, akár 7 százalékos kamatot kínál - csak júliusban 50 százalékkal emelkedett a külföldiek megtakarítása. A külföldieknek egyébként a horvát állampolgárokkal azonos feltételekkel, 400 ezer kunáig (mintegy 15 millió forintig) garantált a betétek biztonsága.

A tapasztalatok szerint leginkább a tengerparti megyékben található bankfiókokban növekedett a külföldi betétesek száma. A pénzintézetek adataiból pedig az is látható, hogy elsősorban a Horvátországgal szomszédos államok polgárai jelentek meg új ügyfélként a horvát bankokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását