2024. április 24. - György

Kevés a pénz a Balatonra

A balatoni országgyűlési képviselőkhöz fordul segítségért a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, mivel forrás hiányában ellehetetlenül a kutatómunkája, a kihagyott évek pedig nem pótolhatóak - jelentette ki Bíró Péter, az intézmény igazgatója az MTI-nek szerdán.
2009. augusztus 19. szerda 21:10 - HírExtra
Bíró Péter beszámolója szerint tavaly már több balatoni országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy az idei költségvetésbe kerüljön bele a Balaton-kutatás finanszírozása, de nem jártak sikerrel. A tihanyi kutatóbázis a napokban levélben fordul a régió parlamenti képviselőihez arra kérve őket, tegyenek a korábbiaknál is határozottabb lépéseket azért, hogy a jövő évi költségvetésből már ne maradhasson ki a Balaton-kutatás rendszeres költségvetési tételként való szerepeltetése, mivel csak egy kiszámítható normatív támogatás mellett lehet színvonalas kutatómunkát végezni.

Az intézményvezető kifejtette, elfogadhatatlan, hogy ne folyjon a legmagasabb szintű kutatás egy olyan tó ökológiai egyensúlyának a megóvásáért, mint amilyen a nemzeti kincsnek számító és jelentős turisztikai bevételt hozó Balaton. Márpedig a tó biológiai és ökológiai kutatására évek óta nincs elegendő forrás, így a tihanyi kutatóintézet nemzetközi hírű kutatói hosszú ideje modern kutatóeszközök hiányában próbálnak meg helytállni.

A kilencvenes évek közepétől a Miniszterelnöki Hivatal biztosította a tó kutatásának anyagi hátterét, kezdetben 120 millió forintot, majd egyre kevesebbet adva a célra. A támogatás ügye később átkerült a területfejlesztési tárcához, amely 2007-ben semmiféle forrást nem biztosított a tihanyi intézetnek, amely pályázatokon is csak kisebb összegeket tudott szerezni, ezért tavaly már megkongatta a vészharangot. Akkor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) dobott 8 millió forintos mentőövet a kutatóbázisnak, és sikeresen kezdeményezte, hogy az MTA és a gazdasági tárca is járuljon hozzá hasonló összegekkel a Balaton-kutatáshoz. Idén a BFT újabb 8 millió forintos támogatásából tud mindössze gazdálkodni az intézet.

"Csak ebben az évben három újabb faj terjedését fedeztük fel a tóban, amelyek biológiai hatásait még nem ismerjük, ezért nagy erőkkel kutatni kellene" - érvelt Bíró Péter.
Hozzátette, egyre több jövevényfaj felbukkanásával kell számolni a Balatonban és befolyóiban, ezek miatt is fontos a kutatómunka folytatása. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évtizedben a Balaton-kutatás eredményei is hozzájárultak a tó vízminőségének látványos javulásához. Beszámolója szerint jelenleg 79 fővel, köztük 34 kutatóval dolgozik a tihanyi intézet, a túlélésre törekvés mellett igyekezve rendszeresen nyomon követni a Balaton általános állapotát. Folyamatosan tesztelik a Balaton vízminőségét, havi rendszerességgel közzéteszik a mérési eredményeket és a tudományos elemzéseiket, továbbá minden évben kiadják a munkájuk összegzését. A hiányzó modern eszközök beszerzéséhez és a színvonalas kutatómunkához évente 200-300 millió forintra lenne szükség, amely töredéke az üdülőrégió idegenforgalmi bevételének - hangsúlyozta az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását