2024. április 29. - Péter

Elköltözött a kiállítás

Új helyen, a kaposvári Vaszary Képtár Pincegalériájában látható szerdától a kaposvári művészházaspár, Honty Márta és Bors István alkotásait bemutató állandó kiállítás - közölte az MTI-vel Csorba András, a képtár munkatársa.
2009. augusztus 19. szerda 19:33 - HírExtra
Felidézte, hogy a kortárs magyar képzőművészetben, különösen Kaposvár és Somogy megye művészeti életében meghatározó szerepet betöltő művészek hagyatékát, csaknem 70 alkotást, köztük kisplasztikákat és tűzzománc faliképeket, valamint az alkotók személyes tárgyait korábban a házaspár családi házának udvarán álló, a nagyközönség előtt 2005-ben megnyitott műteremben tekinthették meg az érdeklődők, heti két alkalommal. Az új helyen naponta fogadják a látogatókat a város sétálóutcájában lévő kiállítóteremben.

Mint arról Csorba András beszámolt, a Munkácsy-díjas szobrász és iparművész házaspár művészeti hagyatékának legfontosabb darabjait - végakaratuknak megfelelően - leányuk múzeumi letétként Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendelkezésére bocsátotta az életmű egyben tartása céljából.

A hagyatékot a Művészetek Kincsesháza gondozza. A tárlat anyagát Simonics Lászlóné, a Művészetek Kincsesháza igazgatója válogatta, a kiállítást Harangozó Ferenc grafikusművész rendezte.

Bors István Munkácsy-díjas szobrászművész Kaposváron született 1938-ban. A Magyar Iparművészeti Főiskolán folytatott tanulmányait követően 1961-ben visszatért Kaposvárra, ahol haláláig, 2003-ig dolgozott a saját maga kialakított műteremben. Munkásságát számos díjjal ismerték el, több szobra áll Kaposvár közterein és Somogy megye más településein, alkotásai megtalálhatók budapesti, székesfehérvári és pécsi múzeumok gyűjteményeiben.

Honty Márta 1940-ben született Székesfehérváron. 1963-ban végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskolát, azóta szerepelt országos és csoportos kiállításokon itthon és külföldön. A főiskola befejezése után Kaposváron telepedett le, ahol 2004-ben bekövetkezett haláláig több mint négy évtizedet töltött el. Kisebb méretű tűzzománc faliképei, grafikái, gobelin tervei intézményeket és otthonokat, nagyobb méretű falikárpitjai és tűzzománc képei közintézmények külső és belső falait díszítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását