2024. május 16. - Mózes, Botond

Veszélyes lehet a májátültetés

A májátültetés növekvő kockázattal jár a műtét előtt túl sovány, de az elhízott felnőttek számára is - állapította meg egy húsz év adatait elemző kutatás.
2009. augusztus 17. hétfő 14:53 - HírExtra
A Liver Transzplantation című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint mindkét kockázati csoportban a transzplantáción átesett emberek közül nagyobb arányban betegedtek meg vagy haltak meg páciensek azokhoz képest, akik testsúlya közepesnek mondható.

Andre A. S. Dick, a Washingtoni Egyetem orvosi központjának kutatója munkatársaival összesen 71 446 felnőtt páciens 1987. és 2007. között rögzített, májátültetés előtti testsúlyát gyűjtötte össze a szervelosztó hálózat adatbázisából, majd vetette össze a műtét kimenetelével.

A kutatók úgy találták, hogy a túl sovány pácienseknél gyakrabban volt szükség újabb műtétre vagy következett be elhalálozás vérzéses szövődmények miatt, mint az átlagos testsúlyúak esetében. A nagyon túlsúlyos pácienseknél pedig a fertőzések és a rákos halálozás volt gyakoribb a közepes súlyúakhoz képest.

A túl sovány és túl kövér páciensek kezelése is költségesebbnek bizonyult, drágább, intenzív ellátásra volt szükségük és több időt töltöttek kórházban, mint a közepes testsúlyú emberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását