2024. április 23. - Béla

Három százalékos nyugdíjemelés

Jövőre három százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szlovákiában. Ezt tartalmazza a 2010-2012-re szóló társadalombiztosítási költségvetés-tervezet.
2009. augusztus 15. szombat 15:39 - HírExtra
Az átlagnyugdíj - mely jelenleg 336 euró - jövőre nagyjából 10 euróval lenne magasabb - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombaton.

Az emelés 162,8 millió euróval terheli meg a társadalombiztosítás büdzséjét. A járadékok eddig mindig júliustól emelkedtek. A 2009-es év volt az első, amikor már januárban növelték az összeget, a gazdasági válság negatív hatásait enyhítendő. Az év elején a növekedés 6,95 százalékos volt. Az emelés mértékét a változó fogyasztói árak, illetve az országos átlagbér alapján számítják ki.

A költségvetési javaslat alapján a Szociális Biztosító jövőre 1,52 milliárd eurós támogatást kap az államtól. Noha a kiadások jövőre magasabbak lennének, mint a bevételek, a 2009-es nyereséggel - mintegy 395,7 millió euróval - együtt 2010-ben is plusszal zárná az évet, így elegendő pénznek kell rendelkezésére állnia a szociális juttatások kifizetésére.

Hasonló lenne a helyzet 2011-ben is, 2012-ben pedig a biztosítónak már állami segítség nélkül képesnek kellene lennie a juttatások folyósítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását