2024. április 16. - Csongor

Tarol a magyar mangalicasonka

A magyar mangalicasonka forgalom már az idén - az eddigi eladások alapján - elérheti az 1-2 ezer darabot az Amerikai Egyesült Államokban, vagyis sikeres volt a kezdet.
2009. augusztus 12. szerda 10:03 - HírExtra
Az elnök, aki az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta: a magyar mangalicasonkát a Monte Nevado spanyol cégen keresztül értékesítik az Egyesült Államokban, New Yorkban és San Francisco-ban. Hozzátette, hogy egy négykilós, hároméves érlelésű mangalicasonka mintegy 500-600 dollárba, mintegy 100 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban. Magyarországon most mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le évente. Ez a sertésállomány mintegy 2 százaléka.

A vágások fele üzemi méretekben történik a Pick Szeged Zrt. vágóhídján, a másik felét a házi vágás teszi ki. Az iparszerű termelést mintegy 20 vállalkozás végzi az országban. A magyar piac legnagyobb mangalicasertés-előállítója az Olmos és Tóth Kft. A vállalat múlt évi árbevétele 1,4 milliárd forint volt.

Az idén hasonló árbevételre számítanak a cégnél az árak növekedéséből adódóan, de az állatszám csökkenése mellett. Ez utóbbi azért következett be, mert a tavalyi magas takarmányárak miatt valamelyest csökkent a tartási kedv. Tóth Péter szerint viszont az idei év második felében már érezhető a piacon némi fellendülés. A cég termelésének 60 százaléka kerül exportra, a kivitel 90 százaléka Spanyolországba irányul.

Tóth Péter jelezte: várhatóan hamarosan a Pick is megjelenik az amerikai piacon mangalicatermékeivel. Az ügyvezető igazgató szerint öt év alatt megduplázható a mangalicák száma Magyarországon. Az ügyvezető igazgató beszélt még arról is, hogy a jövő hét végén részt vesz Ausztriában, Wels közelében tartandó első osztrák mangalicafesztiválon. Itt a bio-élelmiszerek között az érdeklődők mangalicahúst is találhatnak majd. Hozzátette: Ausztriában néhányszáz mangalicát tartanak csak, általában hobbiállatként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását