2024. május 5. - Györgyi

Fradi-botrány: perre mennek a zöld-fehérek?

Lassan véget ér Zácsik Szandra kálváriája. Az immár magyar állampolgárságú kézilabdás végül a Fradinál maradhat, ha a Ljubljana is úgy akarja. De mennyiért akarja úgy?
2009. augusztus 12. szerda 08:21 - Gedei Szilárd
Túlzás lenne azt állítani, hogy Zácsik Szandra, a felvidéki születésű kézilabdás tehetség megtartása könnyedén menne a Fradinak. Azt sem mondanánk, hogy a klub végül anyagilag jól fog kijönni a történetből. Az azonban biztos, hogy egy már-már nevetséges és felesleges kálvária után Zácsik a Fradiban akar játszani, s ha a Fradi áldoz rá egy kis pénzt, akkor ott is fog.

Sportdiplomáciai kudarc?

Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, a szlovákiai Naszvadon született leányzóval akkor kezdődtek a bajok, amikor úgy írta alá szerződését a szlovén Krim Ljubljanával, hogy érvényes kontraktus kötötte a Fradihoz. Vagyis a szülei írták alá, mert akkor bizony még kiskorúnak számított.

Az EHF, a kézisek európai szövetsége természetesen nem vehette jó néven a párhuzamos szerződések hírét, s a szabálykönyvben rögzített legenyhébb büntetést szabta ki, mely 3750 eurót (több mint egymillió forint), s fél éves eltiltást jelentett. A pénzbüntetést természetesen átvállalta a lánytól a Ferencváros, a fél éves eltiltás azonban a héten kezdődő hazai rendezésű junior Európa-bajnokság miatt igencsak kínossá vált.

Főleg miután egyesek elkezdtek bizonyos sportdiplomáciai sikertelenségeket emlegetni a játékos eltiltása kapcsán.

Sportdiplomáciai siker?

Zácsik Szandra
Sportág: kézilabda
Poszt: átlövő
Mezszám:2
Született:1990. április 22.
Klubjai:Naszvad (szlovák)(1997-2004 ),Vác (2004-2006), Ferencváros (2006-)
Kedvenc étel, ital: pizza, ice tea
Kedvenc edző: Németh András
Hétfőn azonban jött a hír: az Európai Kézilabda Szövetség Fellebbviteli Bizottságát még a Fegyelmi Bizottságénál is lágyabb szívű sportvezetők alkotják, akik Zácsik Szandra, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség kérésére eltörölték a fél éves eltiltásról szóló korábbi határozatot.

Egyesek elkezdhetnének bizonyos sportdiplomáciai sikereket emlegetni…

Peregjen a dob, szóljanak a fanfárok, háromszoros éljen az EHF-nek, a szervezet kedvező döntése miatt Zácsik Szandra szerepelhet a pénteken kezdődő junior Európa-bajnokságon, illetve pályára léphet klubja őszi bajnoki, illetve Bajnokok Ligája mérkőzésein is.

A bökkenő csak az, hogy Zácsik Szandra klubja jelenleg a Krim Ljubljana, és nem a Ferencváros. Hiába ujjong tehát Zácsiktól kezdve a magyar kézi szövetségen keresztül mindenki, a Fradi – érdekes módon – ezzel a döntéssel sokkal rosszabbul járhat, mint az előzővel. Amíg ugyanis az első fokon kiszabott 3750 eurót röhögve kifizették volna az EHF-nek, s náluk maradt volna az átlövő játékjoga, addig ha vissza akarják vásárolni Zácsikot a Ljubljanától, lehet, hogy sokkal mélyebben is a zsebükbe kell majd nyúlniuk.

A szlovénok sem hülyék

„Még semmilyen hivatalos információnk nincs arról, hogy a szlovének mit terveznek Zácsikkal kapcsolatban, egyelőre várjuk a megkeresésüket” – tudta meg a HírExtra Maglódi Lajostól, a Ferencváros női kézilabda szakosztályának ügyvezetőjétől.

Csakhogy valószínűleg a szlovénok nem hülyék, s minden eshetőséget meg fognak vizsgálni arra vonatkozóan, hogy miként jöhetnének ki a lehető legjobban a Zácsik-üzletből.

Ha ugyanis a ljubljanaiak az érvényes, aláírt szerződéssel a birtokukban kikérik Zácsikot a Ferencvárostól, számolniuk kell az úgynevezett nevelési költségtérítéssel (ez azt jelenti, hogy minden huszonhárom év alatti játékosnál annyiszor 2500 eurót kell fizetnie az új klubnak a régi irányába, ahány éves szerződése volt a játékosnak előző csapatával, illetve erre jön még egy 1500 eurós regisztrációs díj is). Zácsik esetében ez durván 9000 euró (közel 3 millió forint), ennyiről indul tehát a „licit” a fiatal fradistáért. Vagy ha úgy tetszik, eldöntheti a Ljubljana, hogy kell-e még nekik Zácsik ennyi pluszpénzért, vagy visszadobják a Fradinak a labdát, „fizessetek ti” felkiáltással.

Hanem az gyanús, hogy a ljubljanaiak vezetésében sem csupa matekból meghúzott arc ül, ergo egészen könnyedén rájöhetnek a tutira, amivel akár 10 ezer eurónál is többet húzhatnak ki a Fradi zsebéből.

Zácsik, a szlovének pénzes lánya?

„Minden elképzelhető, így az is, hogy a szlovének nem mondanak le Szandráról. Már csak azért is, mert létezik egy rosszindulatú magyar ember, aki annak idején a ljubljanai szerződést is összehozta Szandráéknak, most pedig öt percenként hívogatja Szandrát, hogy indulni kellene szlovéniába” – utalt a zöld-fehér kézis lányok vezetője arra a korábban az FTC férficsapatában szereplő, majd a női meccseken hangosbemondóként működő önkéntes menedzserre, aki nem egy ferencvárosi lányt csábított már külföldre.

Ha azonban nem sikerül megköttetni a Zácsik visszavásárlására irányuló üzletet a Ferencváros és a Ljubljana között, s a szlovének foggal-körömmel ragaszkodnak a magyar játékoshoz, csak egyetlen megoldás marad az FTC számára: a per. Maglódiék ugyanis már eleve vitatják Szandra ljubljanai szerződésének jogosságát.

Szívesen fizet a Fradi, de a perre is készen állnak


„Több ügyvédnél is jártam az elmúlt napokban, tüzetesen átnéztük az összes papírt. Ráadásul volt már arra Magyarországon is precedens, hogy valaki tizennyolc éves kora előtt a szüleivel írt alá egy kontraktust, amit aztán nagykorúvá válása után már nem szeretett volna kitölteni” – utalt a Pécsről csak nagy nehezen Sopronba igazoló kosaras tehetség, Krivacsevics Tijana esetére a zöld-fehérek sportvezetője.

Mindenestre Zácsikon nem múlik semmi: a tizennyolc éves átlövő ország-világ előtt, a televízióban erősítette meg, hogy ő továbbra is a Ferencvárosban akar, és fog is kézilabdázni. Ezt mondja Maglódi Lajos is, aki olyannyira biztos Zácsik maradásában, hogy nyugodt szívvel nevezi őt a hamarosan kezdődő bajnokságba.

Zácsik jövőjéről innentől kezdve tehát az európai szövetség nem dönthet, csak a Fradin és a Krimen múlik, mi lesz az ügy vége. Több mint valószínű, hogy Zácsik Szandra marad a Fradiban, a kérdés csak az, hogy mennyibe fog mindez kerülni a Fradinak…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását