2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Űrprodukció a KFT felével

Sc.Art néven elektronikus kortárs zenét játszó együttes alakult, amelyben a KFT két tagja, Márton András és Lengyelfi Miklós mellett ifj. Kurtág György zeneszerző szerepel; a kozmikus eredetű hangokat felhasználó csapat a hétvégén mutatkozik be két koncerttel.
2009. augusztus 11. kedd 06:32 - HírExtra
A tudomány és a művészet mozaikszavát viselő Sc.Art - Bach után szabadon - a Das wohl temperierte Universum (A jól temperált univerzum) című műsorát adja elő szombaton este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsen, a helyi református templomban, vasárnap pedig a Nyírbátori Zenei Napokon játszanak.

"Kozmikus eredetű hangokat használunk fel, ezeket részben eredeti változatukban játsszuk le felvételről, részben hangszereken reprodukáljuk a hangokat, illetve az azok által inspirált hangzásokat" - mondta el Márton András, a KFT együttesből ismert dobos az MTI-nek.

Kifejtette, hogy a kozmikus hangokat a NASA által felbocsátott különböző űrszondák rögzítették a világűrben, például a Jupiter közelében, a Szaturnusz forgásának hangját, a Titán holdra leereszkedő űrszonda süvítését, a Föld légkörének ütköző elektronok hangját.

Márton András már 2002 táján elkezdett kutatni a kozmikus hangok után és a 2003-ban megjelent KFT-lemezen (Higiénikus ember) fel is használtak ilyet. A dobos akkor az interneten talált néhány hangot és levelezésbe kezdett azzal a professzorral, aki az iowai egyetemen ezzel foglalkozik és a NASA részére ezeket a kutatásokat vezeti; a kozmikus hangok elérésében, beazonosításában a professzor és egyik kollégája nyújtott segítséget.

"Ezek a hangok egyrészt zörejek, másrészt különböző algoritmusok segítségével hallhatóvá tett zenei hangok, köztük a mikrohullámú háttérsugárzás hangja, ami az ősrobbanás nyomán keletkezett" - magyarázta Márton András, aki a Sc.Art-ban nem akusztikus, hanem elektronikus dobon játszik, amely az esetek nagy részében "meghajt" valamilyen hangmintát, és ezek között olyan is van, ami a kozmikus hangokból készült.

A Sc.Art-előadás fontos meghatározó elemei azok a hangzások is, amelyeket a Franciaországban élő és elektronikus zenével foglalkozó neves szerző, ifj. Kurtág György tizenöt év alatt különböző stúdiókban kikísérletezett. Lengyelfi Miklós basszusgitáros tavaly többször fellépett ifj. Kurtággal; az akkori előkészületek során született, effektezett hangok szintén részei a műsornak. (Ifj. Kurtág György kortárs zeneszerző közreműködött a tavaly kiadott A bábu visszavág című KFT-lemezen is.)

Az előadás különböző tételekből áll, ilyen A teremtés hangja, A Föld behangolása, Huygens magánya. (Utóbbi az első űrszonda, amely leszállt a Szaturnusz Titán holdjának felszínére, nevét Christiaan Huygens holland csillagászról kapta.)

Márton András elmondta, hogy a Sc.Art virtuálisan már két évvel ezelőtt megalakult Párizsban; a kozmikus hangokat az elmúlt egy év során válogatták ki, és két hete zajlanak az intenzív próbák.

"Szeretnénk ezeket az anyagokat rögzíteni és lemezen megjelentetni" - tette hozzá Márton András.

A hétvégi szabolcsi fellépések után a Sc.Art október 29-én a budapesti Szkéné Színházban is bemutatja a produkciót, ott már vetítéssel együtt; a tervek szerint Cakó Ferenc egy új technikájú és egy homokanimációt készít az előadásra. A Sc.Art november elején Szombathelyen lép fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását