2024. május 7. - Gizella

Gyorskölcsönök korszaka

Hiába szállnak rá a különböző hatóságok a gyorskölcsönös cégekre, azokat csak jelképes összegekre és szerződési feltételeik, üzletszabályzataik korrigálására szólították fel. A hitelfelvételi kedv pedig nem lankad. Van hatásos megoldás?
2009. augusztus 10. hétfő 12:11 - Kesjár Norbert
Mindannyian tudjuk, hogy ezek a cégek milyen „licenc” szerint dolgoznak. Mondjuk ki nyíltan: ezeknek a cégeknek az üzleti modellje arra épít, hogy a magyar lakosság jelentős részének egyáltalán nincs semmiféle pénzügyi ismerete.

Lehet persze ellenezni ezt a gyakorlatot, lehet emlegetni, hogy az ügyfelek szabad akaratukból szerződnek… De látnunk kell a lényeget: az állam nem képes megvédeni az állampolgárait. Persze, lehet, hogy a társadalom ki fogja nőni eme gyermekbetegségeit, addig azonban nagyon sok család megy tönkre.

Mi a gond?

Egy egészséges, stabil társadalomban semmilyen terepe nem lenne a jelenlegi feltételekkel kölcsönöket kínáló cégeknek. Csak azok körében lehet a gyors segítség ígéretével kampányolni, ahol már nagy az elkeseredés és ezt ez egyetlen (legális) utat látják maguk előtt az emberek.

Mielőtt belemennék abban, hogy ez a hitelezési gyakorlat mennyire törvényes és megvizsgálnánk ennek az erkölcshöz való viszonyát, azt az alapvető kérdést kell feltennünk, hogy van-e más választása azoknak, akik ezen cégek ügyfeleivé válnak.

Aki látott már nyomorban, szegénységben élő embereket, az tudja: nincs más (törvényes) út. A szociális hálón kívül rekedt néprétegek számára nagyon csábító és gyakorlatilag „utolsó lehetőségként” élnek a gyorskölcsönök (és az azzal járó uzsorakamatok).

Állami felelősség

A valódi probléma tehát nem az emberek „hülyesége”, azaz a következményekbe való bele nem gondolás, hanem az, hogy ilyen helyzetbe kerülhettek. Itt felmerül az állam felelőssége is, de ahelyett, hogy a gondoskodó állam kádárista ideáját kívánnánk vissza, érdemesebb lenne összetettebben gondolkozni. S ehhez semmi újat nem kell feltalálni.

Már vannak olyan kistelepülések, ahol a helyi politikai elit – akár a jogszabályokkal is szembemenve – módot talált arra, hogy hogyan szorítsa rá az adott településen élőket a felelősségteljesebb életvitelre (jó példa erre a monoki szociális kártya). Ezenkívül már létezik komplex, az egész országra kiterjedő terv is, ez pedig az ún. szegénybank intézménye.

S hogy mit csinál az állam? Nem vitatható, hogy az Út a munkához program jó szándékú kezdeményezés, viszont meglehetősen drága és nem veszi figyelembe az egyes helyi sajátosságokat.

Persze, eddig az állam nem is az ügyfelek „megerősítésén” fáradozott, hanem inkább szankcionálta a cégeket.

Egyre intenzívebben érdeklődnek a hivatalok

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már 2006-ban megbírságolta a legismertebb gyorskölcsönöket nyújtó céget, a Providentet. A PSZÁF határozata szerint a Provident „tevékenysége során ugyanis súlyosan megsértette a számla- és bizonylati rendre, a kamatok elszámolására, a számviteli szabályzatokra, a kiszervezésre, illetve az ügynökök igénybe vételére vonatkozó előírásokat”.

Ez elég durván hangzik, a több százmilliós havi fogalommal működő céget mindössze kétmilliós bírság megfizetésére kötelezték. (A cég tavaly összesen negyvenhét milliárd forintnyi hitelt helyezett ki, 2008-ban árbevétele harmincöt milliárd forint, mérleg szerinti nyeresége négymilliárd forint volt!)

Azóta már többször is megbírságolta a PSZÁF mindhárom magyarországi gyorskölcsönket nyújtó céget és emellett többször is felszólították az üzletszabályzatuk és az általuk általános szerződési feltételek módosítására és kiegészítésére.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását