2024. június 7. - Róbert

Sikeresek lehetnek-e a fizetős online oldalak?

Rupert Murdoch médiamogul online lapjai mind fizetőssé válnak egy éven belül - ám az Index soha sem fog erre a sorsra jutni. Vajon az olvasók hajlandóak lennének fizetni az online tartalomért?
2009. augusztus 9. vasárnap 11:53 - Pásztor Balázs


Azonban a nyomtatott verzióval rendelkező lapoknak tetszik az ötlet - ők is csatlakoztak ahhoz az elképzeléshez, hogy a minőségi cikkekért lehetne pénz kérni - csak egyedül senki nem meri elkezdeni, az egységet pedig mindenki máshogy képzeli el.

A Népszava főszerkesztője egyfajta közös, egyforma fizetési rendszerben gondolkodik, a Népszabadság egy magyar sajtó egészét átfogó megállapodásban lát perspektívát, míg a HVG olyan modellt tudna elképzelni, amelyben az olvasók az internetszolgáltatóknál fizetnének magasabb díjakat az újságokért, a befolyó pénzt pedig a megállapodásuk szerint osztanák szét a lapok - akárcsak a televíziós csomagok esetében.

Működhet?

A nagy kérdés az, hogy a dolog működhet-e , vagy csak egy újabbat rúg az újságolvasók amúgy is gyér táborába. Erre vonatkozólag még nem készült átfogó, közhangulatot elemző felmérés - bár Murdock ennek ellenére tudhat valamit, ugyanis hajlandó vállalni a lépés kockázatát. Azonban ha nem fog mindenki áttérni erre, akkor a közönség egyértelműen az ingyenes verzió felé fog kacsingatni - ami sok lap halálát okozhatja majd.

Ha mindenki áttér, az könnyen végleg bevághatja az ajtót az újságolvasók tábora előtt - ami a szakma nagy részének pályamódosítási kényszerét is magával vonná. Ugyanis az újságolvasók tábora a válság előtt is folyamatosan csökkent - válság pedig csak felgyorsította ezt a folyamatot. A trend a fiatal népesség körében jelentkezik a legdrasztikusabb arányban, de az átlagembert is egyre jobban vonzza a világtól való elszakadás, vagy a Mónika show-k értelmetlen, bárgyú világa.

Talán a bevételek újramaximalizálása helyett a szakmának azon kéne elgondolkodnia, hogy mivel lenne képes megnyerni az újabb és újabb nemzedékeket - mert ha a tendencia így folytatódik, akkor lassan értelmetlen lesz felnevelni az újságírók következő generációját.
Forrás: HírExtra/Guardian/Emasa

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását