2024. június 12. - Villő

Tíz év börtön konzolok feltöréséért?

Akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az a 27 éves amerikai egyetemista, akit Anaheimben vettek őrizetbe azért, mert feltörte játékkonzolok védelmi rendszerét és úgy árusította azokat.
2009. augusztus 6. csütörtök 19:24 - HírExtra
Matthew Crippent, a kaliforniai Fullerton Egyetem tanulóját hétfőn vették őrizetbe az amerikai hatóságok Xbox 360, PlayStation 3 és Nintendo Wii gépek feltörése miatt - olvasható a Yahoo honlapján. (www.yahoo.com). Crippen egy régóta ismert módszerrel olyan speciális chipeket helyezett el a konzolokba, amelyeknek köszönhetően kalózjátékokat lehet futtatni a gépeken.

Az egyetemista két ízben is megsértette a digitális szerzői jogokat védő törvényt. Az ügyet súlyosbítja, hogy anyagi haszon reményében módosította a gép technológiáját, így tettéért akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

A nyomozást a játékok szerzői jogait védő Entertainment Software Association feljelentése alapján indították el. A hatóságok Crippen lakásán házkutatást tartottak és több tucat megváltoztatott Microsoft, Nintendo és Sony gépet találtak. "Ilyen módon játszani konzolon már nem játék... hanem bűntett" - nyilatkozta Robert Schoch, a Los Angeles-i vámhivatal speciális ügynöke. A kalózkodás, a hamisítás és a szerzői jogok megsértése nem csak több milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak, hanem a vásárlóknak is jelentős károkat okozhat" - tette hozzá Schoch.

Az elmúlt években a kalózkodás sokkal nagyobb és komplexebb lett, mint korábban. A különböző kereskedelmi szervezetek kimutatásai szerint ez az illegális tevékenység az amerikai gazdaságnak évente 250 milliárd dollárnyi kárt okoz és 750.000 munkahely megszüntetését vonja maga után. Bizonyos számítások alapján a világszerte eladott konzolok 5-8 százalékát illegálisan megváltoztatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását