2024. április 29. - Péter

Mosógép és kismotorváz a budapesti csatornákban

Tárcsás mosógépet, kismotorvázat, lakatokat, kulcsokat, személyazonosító okmányokat is találtak a budapesti csatornarendszerben a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai, a nyílt vízfolyásokban pedig pianínóra is akadtak.
2009. augusztus 6. csütörtök 18:42 - HírExtra
Több alkalommal mentettek meg az FCSM dolgozói csatornába esett kutyát, ezek többsége menhelyre került, de volt olyan is, amelyet örökbe fogadtak. Időnként díszhalak és ékszerteknősök is felbukkannak a hálózatban, ezeket az állatokat a telep dolgozói veszik pártfogásba, s jó néhányat felneveltek már - olvasható a vállalat MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A talált tárgyakból többek között arra is lehet következtetni, hogy milyen borotvatípusokat, gyógyszertapaszokat és egyéb egészségügyi termékeket használnak az emberek. Volt olyan eset is, amikor a megtalált személyazonosító igazolványt a telepen dolgozó munkatárs hazafelé menet személyesen adta vissza a lakhelyéhez közel lakó tulajdonosának - mutattak rá.

A társaság központi ügyeletére évente 20-30 alkalommal érkezik olyan hívás, amelyben a víznyelőkbe esett kulcs, mobiltelefon kihalászásához kérnek segítséget. Ezek a tárgyak menthetők, hiszen a víznyelőket úgy alakították ki, hogy száraz időben "ki lehet pecázni" a beléjük ejtett értékeket - közölték.

Az FCSM központi ügyeletvezetője, Tóth Géza korábbi munkakörében - a tisztítási csoportnál - gyűjtötte a csatornarelikviákat. Szert tett egyebek között számos evőeszközre, konyhai felszerelésre, szalvétagyűrűre, cigarettatárcára, vagy stüszivadász kalapot formázó fémhamutartóra, tűzoltósisak formájú rézcsengettyűre, lakatra, pénzérmére, ezüstkanálra, golflabdára.

Az egyik legérdekesebb - nem bizonyított - történet Horthy Miklóshoz kapcsolódik, miszerint a kormányzó felesége az egyik Duna-parti szállodában belemosta a mosdótálba a gyémántköves gyűrűjét, s az a csatornába került. A gyűrű meglett, a Duna-parti főgyűjtő padkáján találta meg az egyik csatornatisztító munkás. A becsületes megtaláló visszaszolgáltatta az ékszert és állítólag még csak jutalmat sem kapott érte.

Egy másik történet szerint régebben egy kézi csatornatisztítás során egy fémkazettát találtak a munkások a csatornában, amit feladtak az egyik kollégának mondván, félóra múlva befejezik a munkát, akkor megnézik, mit rejt a kazetta. A munka végeztével már csak hűlt helyét találták a kazettának és a kollégának, egyiket sem látták viszont soha többé, így csak találgathatták mi volt a dobozban.

A közlemény rámutatott: napjainkban már nem találnak ilyen kincseket. Ennek az az oka, hogy az 1980-as évek végére, az 1990-es évek elejére megtisztították a hálózatot az évtizedek során felgyülemlett üledéktől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását