2024. május 8. - Mihály

Már egyeztetnek a 2010-es költségvetésről

Elkezdi a jövő évi költségvetésről szóló egyeztetést az MSZP: pénteken az elnökséggel, hétfőn pedig a frakcióval találkozik Bajnai Gordon kormányfő. A kormány azt tervezi, hogy szeptember 8-án, még a parlament őszi ülésszakának kezdete előtt benyújtja az Országgyűlésnek a 2010-es büdzsét.
2009. augusztus 6. csütörtök 14:33 - HírExtra
Az MTI úgy tudja, hogy pénteken tárgyal először a miniszterelnökkel testületi szinten a szocialista párt elnöksége; a hétfői frakcióülésen nagy részt arról lesz szó, hogy miként kapcsolják be a képviselőcsoportot az egyeztetésbe.

Bajnai Gordon kormányfő várhatóan megismétli azt, amit az MSZP július eleji kongresszusán mondott, miszerint három szám van "kőbe vésve" a jövő évi költségvetésben: az egyik 3,8 százalékos hiánycél, a másik az, hogy jövőre 120 milliárd forintot kell megtakarítani az önkormányzatok működésén, a harmadik szerint pedig a MÁV-nál 40 milliárd forintos költségcsökkentést kell elérni 2010-ben.

Mindhárom "kőbe vésett" számot tartalmazza a Nemzetközi Valutalapnak (IMF)június elején küldött szándéknyilatkozat.

A hiánycél megvalósítása mellett a kormány vállalta, hogy csökkenti a helyi önkormányzatok feladatait és ösztönzi a hatékonyság javítását, ezáltal 2010-ben összesen legalább 120 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

A kabinet vállalásai között szerepel az is, hogy a vasúti közlekedés költségvetési támogatását csökkenti, úgy, hogy a MÁV- START állami vasúttársaság működési kiadásainak csökkentését kötelezővé teszi és felülvizsgálja az ártámogatásokat.

"A 2010. évi költségvetésnek az Országgyűléshez történő beterjesztése idejére meghatározzuk a közösségi közlekedés támogatását 40 milliárd forinttal csökkentő intézkedéseket, különös tekintettel a MÁV-START előirányzatára; ezeket a megtakarításokat teljes körűen szerepeltetjük a 2010. évi közszolgáltatási szerződésben, melyet a MÁV-STARTTAL ez év végéig fogunk megkötni" - olvasható a szándéknyilatkozatban.

Bár vélhetően e két nagy tétel vitát vált ki a szocialisták között, az MSZP képviselői vállalták, hogy az önkormányzati támogatásokat csökkentik a hatékonyság növelésével párhuzamosan. Legalábbis ez a mondat szerepel abban a politikai nyilatkozatban, amelyet áprilisban íratott alá a szocialista frakciótagokkal a miniszterelnök-jelölt. A dokumentum azokat a feltételeket tartalmazta, amelyek támogatása nélkül Bajnai Gordon nem vállalta volna el a kormányfői posztot. A nyilatkozat tartalmazta azt is, hogy a közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatásokat csökkentik.E nyilatkozatot egyébként az SZDSZ képviselői is aláírtak annak idején.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását