2024. június 2. - Kármen, Anita

A közös játék örömei és haszna

Bár sokak számára az olyan közösségi online játékok, mint a World of Warcraft (WoW), menekülést jelentenek a valós világ, a család és a barátok elől, mások viszont éppen a játéknak köszönhetően maradnak kapcsolatban rokonokkal, ismerősökkel.
2009. augusztus 5. szerda 10:15 - HírExtra
A mai nagy rohanásban kevés az idő, családok szétszélednek, házasságok felbomlanak, sokan távol élnek szeretteiktől, a gyerekek kiröpülnek a családi fészekből. Nem kevesen vannak azok, akik véleménye szerint a WoW-hoz hasonló közös játékok jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy rendszeresen kapcsolatba lehessen lépni másokkal - írta a BBC News (news.bbc.co.uk).

A World of Warcraft pontosan azért megfelelő eszköz erre a célra, mert igazi közös tevékenység, amellyel sokan játszanak. A program jelenleg is 11,5 milliós előfizetői bázissal büszkélkedhet, és szó sincs arról, hogy pusztán gyerekek vagy férfiak alkotnák az előfizetői tábort. Az átlagéletkor 25 év, és a 11,5 millió játékosnak egyharmadát a szebbik nem képviselői teszik ki. Éppen ezért nem csoda, hogy gyakran érzelmi szálak is kötődnek a játékosok között...

Az ismert fekete bőrű zenész, Marcus Miller akkor kezdett el a World of Warcrafttal játszani, amikor élete holtpontra jutott. Depressziójának az volt az oka, hogy kirúgták abból az együttesből, amelyben addig zenélt - azért, mert viszonya volt a billentyűslánnyal, aki ráadásul még el is hagyta a botrány után. "Teljesen magamba fordultam. Feladtam a zenélést és a kapcsolataimat is" - mesélte Miller.

A zenész már korábban is játszott a WoW-val. A válságos időszakban a játék pontosan azt a menekülést hozta számára a valós világból, amelyre vágyott, ráadásul több ideje is felszabadult, hogy számítógép elé üljön. Miközben a WoW világán belül küldetéseket teljesített, beszélgetésbe elegyedett valakivel, aki olyan tárgyakat vásárolt a virtuális aukciós házból, amelyeket ő gyártott. "Egyre többet csevegtünk, közös küldetéseket vállaltunk, közben pedig beszélgetéseink fokozatosan áttértek a valós életre, illetve arra is, hogy mit csinálunk, amikor nem WoW-zunk. Ekkor ébredtem csak rá, hogy egy lánnyal beszélgetek, és úgy tűnt számomra: végre olyasvalakit találtam, akit a valós életben is megszerethetnék".

A beszélgetések hamar romantikus fordulatot vettek, azonban a távolság továbbra is nehézséget jelentett. Ugyanis míg Miller Nagy-Britanniában él, a lány Görögországban. Végül ezt az akadályt is legyűrték: Miller Görögországba utazott, ahol találkozott a lánnyal, és viszony alakult ki közöttük. Mostanában már havonta, sőt néha kéthetente összejönnek.

"Nagyon sokféle helyen találkoztam és ismerkedtem már lányokkal. A munkahelyemen, klubokban, bárokban, barátokon keresztül, sőt még a zenészkarrieremet is kihasználtam erre, azonban a World of Warcraftban még eddig sohasem jöttem össze senkivel sem - mindezidáig" - mondta Miller.

James Dugdale, a Lincoln Egyetem egy diákja pedig arról mesélt, hogy családjától távol, kollégiumban lakva a WoW-n keresztül tartja testvéreivel a kapcsolatot, akik még a szüleikkel élnek. Mivel mindannyian ugyanazon a szerveren és ugyanabban a játékbeli közösségben - vagyis "szövetségben" - játszanak, napi érintkezésben van velük. Gyakran a szülei által küldött üzenetet is testvérei továbbítják neki a játékon belül. Apjával és anyjával csak telefonon tud beszélni, sokkal ritkábban.

Dugdale hasonló módon tartja a kontaktust régi osztálytársaival, akik szintén WoW-znak, illetve a játékon keresztül is sok barátra tudott szert tenni, akik külföldön élnek, de az első adandó alkalommal személyesen is szeretne találkozni velük.

Szerinte fontos a jó játékélmény és az emberek igazi együttléte - éppen ezért sikeres szerinte a World of Worcraft. "A rossz közösségek gyakran elrontják a játékélményt is, de ez fordítva is igaz: a rossz játékmenet elidegeníti a felhasználókat, kihalnak a szerverek. Az viszont biztos, hogy ahol ez jól működik, tehát ahol jó a játék és jó a közösség is, ott a szociális aspektus rendkívüli közösségformáló erővé válhat" - fejtette ki véleményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását