2024. május 10. - Ármin, Pálma

Rászállt az SZDSZ a polgármesterre

Átfogó jegyzői vizsgálatot kezdeményez az SZDSZ nagykanizsai szervezete, hogy a város polgármestere vagy az alpolgármester jogszerűen írtak-e alá szerződéseket a ciklus kezdete óta.
2009. augusztus 4. kedd 16:17 - HírExtra
Röst János nagykanizsai sajtótájékoztatóján azt mondta, a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a szerződéseknél volt-e jogi ellenjegyzés, volt-e olyan szerződés, amelyet törvényességi észrevétel ellenére írtak alá, és akadtak-e olyan kötelezettségvállalások, amelyeknél a törvényes feltételek nem álltak fenn. A képviselő ezt azzal összefüggésben indítványozta, hogy a Fidesz által lemondásra felszólított Marton István polgármester korrupciógyanús ügyletekről tett említés. Röst János szerint ugyanakkor azt kellene vizsgálni, hogy a vagyongazdálkodással kapcsolatos szerződéseket jogszerűen kötötte-e a polgármester.

A liberális városatya szerint az adásvételi, a vállalkozási, szolgáltatási és megbízási szerződések létrejötténél állhat fenn a megvesztegetés lehetősége. Márpedig az önkormányzat nevében szinte valamennyi szerződést a polgármester ír alá, ezeknek jogszerűségét pedig a jegyzőnek kell vizsgálnia.

Röst János arra is kitért, hogy a 2006-ban a Fidesz támogatásával megválasztott Marton István a közeli napokban tett kijelentéseivel "azt a látszatot sugallja, hogy a nagykanizsai önkormányzatnál jelen van a korrupció, holmi üzelmek folynak és a keselyűktől kell megvédeni az önkormányzatot". Ezek alapján azonban vagy "beismerő vallomást tett", vagy a fideszes alpolgármesterre utalt, akivel viszont így "társtettes", ha nem tesz ellene jogi lépéseket.

A Fidesz nagykanizsai frakciója a múlt héten lemondásra szólította fel a három éve még a támogatásukkal megválasztott polgármestert, mert úgy ítélik meg, hogy Marton István nem tud és nem akar együtt dolgozni a város közgyűlésével, munkáját önkényeskedés és az egyeztetések hiánya jellemzi.

Bene Csaba frakcióvezető akkor úgy fogalmazott, hogy a polgármester több mint 20 alkalommal sértette meg a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, több mint 30 alkalommal vállalt kötelezettséget közgyűlési felhatalmazás nélkül, a jegyző pedig sok esetben volt kénytelen törvényességi észrevételt tenni.

Marton István az MTI kérdésére kijelentette: nem mond le polgármesteri tisztségéről. Úgy fogalmazott: "Közel három éven át voltam kénytelen védeni a város kasszáját a keselyűktől, nyilván nem fogom közéjük dobni a kulcsot most sem".
Két nappal később az MSZP megyei és városi politikusai arra szólították fel a polgármestert, hogy tárja a nyilvánosság elé, milyen gazdasági visszaélésekről van tudomása a városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását