2024. május 6. - Ivett, Frida

Csak politika a titkosszolgálatok támadása?

Az MSZP szerint a Demeter Ervin, az Orbán-kormány volt titokminisztere pártpolitikai érdekből támadja a titkosszolgálatokat.
2009. augusztus 4. kedd 18:35 - HírExtra
Az MSZP MTI-nek küldött közleményében Nyakó István szóvivő úgy vélte, azzal, hogy Demeter Ervin rágalmaz, az országnak okoz károkat.

Mint írta, nincs semmilyen összefüggés a posztjáról szeptember közepén távozó Ficsor Ádám titokminisztersége és az MSZP-ben betöltendő tisztsége között. Ficsor Ádám egyik törekvése az volt, hogy miniszterként mentesítse a politikától a titkosszolgálatokat - tette hozzá Nyakó István.

Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz "minden eszközzel azon van, hogy átpolitizálja a szolgálatokat, és bizonyíték van rá, hogy befolyásukat saját pártérdekeikre használják fel".

Nyakó István közölte: hangfelvétel bizonyítja, hogy Demeter Ervin és Kövér László korábbi titokminiszterek "korábbi titkosszolgálati beosztottaiknak, az UD Zrt. vezetőinek adnak megbízásokat, és több alkalommal kértek tőlük olyan információkat, amelyeket csak törvénytelenül szerezhettek be".

Az MSZP-frakció az UD Zrt.-üggyel kapcsolatban több kérdésre is választ vár. Mint írták, amíg Demeter Ervin nem ad azokra egyértelmű és nyilvános választ, "addig okkal feltételezhető, hogy a Fidesz közbenjárásával védik az ő házi kémszervezetüknek tekinthető céget".

Demeter Ervin keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP minden idők legdurvább, legaljasabb kampányára készül. A fideszes országgyűlési képviselő szerint Ficsor Ádám távozó titkosszolgálati miniszter működése öt hónapja alatt össze tudta szedni azokat az információkat, amelyeket a választási kampányban fel akar majd használni.

Közölte, a Gyurcsány-Bajnai-kormány sorozatosan követi el a demokráciában kormányok által elkövethető legsúlyosabb bűnt, legnagyobb hibát, azt, hogy pártpolitikai célokra használja fel a titkosszolgálatokat. Demeter Ervin szerint e két kormány hivatali ideje alatt a titkosszolgálatok nyíltan beavatkoztak a belpolitikába, a politikai rivalizálásba.

Az ellenzéki politikus szerint a titkosszolgálatok belpolitikába való beavatkozását az is bizonyítja, hogy az MSZP a politikai riválisát több alkalommal próbálta meg lejáratni titkosszolgálati vélt vagy valós információkkal.

Arra a felvetésre, hogy vajon milyen adatokat szedett össze Ficsor Ádám, Demeter Ervin azt válaszolta: az UD-ügy mutatja, hogy "kreálni is lehet több mindent", például egy ellenzéki párt elnökválasztási küzdelmére is lehet döntő befolyást gyakorolni.

Ficsor Ádám öt hónappal kinevezése után, szeptember 14-ével köszön le posztjáról. A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter döntését elsősorban az MSZP-kampányban vállalt feladatával indokolta, mint mondta a jelöltállítással, a képviselőjelöltek felkészítésével foglalkozik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását