2024. április 28. - Valéria

Az MDF új ötlete

A nyelvtörvény megszegése miatt a szlovákiai magyarokra esetlegesen kirótt bírságok átvállalására kérte a kormányt az MDF szóvivője hétfőn.
2009. augusztus 3. hétfő 14:15 - HírExtra
Kerék-Bárczy Szabolcs az MTI-nek azt mondta: "becsületbeli kérdés", hogy Magyarország kiálljon azokért a szlovákiai magyarokért, akik az anyanyelvüket használják a mindennapokban.

Az MDF azt kéri a kormánytól, hogy a magyar állam vállalja át a nyelvtörvény miatti esetleges bírságokat - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy a kormánynak el kellene különítenie egy olyan alapot, amelyből ezeket az esetleges bírságokat kifizeti.

A szóvivő hangsúlyozta azt is: az MDF azt kéri a kormánytól, hogy a kabineten belül még ezen a héten állítson fel egy munkacsoportot, amelyik megvizsgálja a jogi, pénzügyi és technikai lehetőségeit annak, hogy miként kivitelezhető a bírság átvállalása.

Véleménye szerint elképzelhető, hogy a pozsonyi magyar külképviselet lehetne az, ahova fordulhatnának a megbírságolt szlovákiai magyarok. Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: mindent el kell követni a diplomáciai fórumokon, hogy Szlovákia ne léptesse életbe az államnyelvtörvényt.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy kétoldalú lehetőségei Magyarországnak és Szlovákiának kimerültek, a szlovák félnél a magyar érdekek és a kölcsönös érdekek is "süket fülekre" találtak. Mint mondta, Magyarország és az MDF, Bokros Lajos EP-képviselőn keresztül az Európai Parlamenthez fordult az ügyben.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntetik.

Sólyom László köztársasági elnök ma fogadja Balázs Péter külügyminisztert és Németh Zsoltot, a külügyi bizottság fideszes elnökét. Az MTI értesülése szerint a találkozón a szlovák államnyelvtörvényről lesz szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kbandyka
2009. augusztus 3. 15:42
alapvetően semmi bajom a szlovákiai magyarokkal de talán ezt majd akkor ha ők kifizetik az én közlekedési bírságomat!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását