2024. május 2. - Zsigmond

A számítógépek a klímaváltozás új vádlottjai?

Húsz milligramm: ennyi szén-dioxid került a levegőbe, míg az első két szót elolvasta. Kevesen tudják, de a számítógépek károsanyag-kibocsátása a repülőgépekével vetekszik.
2009. augusztus 3. hétfő 13:55 - Kanizsai
A számítógép és a szén-dioxid

Míg ezeket a hasábokat átfutjuk ezer miligramm, vagy talán annál is több károsanyag kerül a Föld légkörébe. "Minden elolvasott weboldallal és minden egyes számítógép előtt töltött perccel nő a a szén-dioxid mennyisége" - nyilatkozta Dr. Alexander Wissner-Gross, a Harvard Egyetem professzora.

Elomdta, hogy minden egyes másodperc 20 miligrammot jelent. Ergo szennyezzük a környyezetünket a zeneletöltéssel, e-mailezéssel, videók megtekintésével. Rengetegen vélik úgy, hogy kéne valami alternatív megoldást, valamiféle zöld internetet létrehozni.

Szakemberek azt mondják, maximum 10 évünk van megfékezni a radikális klímaváltozást. A témával lépten-nyomon találkozunk, a változás még sem kézzelfogható. Különböző konferenciákat, találkozókat hoznak össze a kérdéssel kapcsolatban (Stockholm, 1972; Gro Harlem Brundtland - "Közös Jövőnk", 1984; Rio De Janeiró, 1992; New York, 1997; Johannesburg, 2002), ennek ellenére továbbra is veszélyben bolygónk jövője.

Egy 2007-es amerikai tanulmányból kiderül, hogy az új információtecnológiai eszközök készítése és használata a világ szén-dioxid kibocsátásának két százalékát teszi ki.

A McAfee anti-vírus szoftvereket gyártó cég riportja szerint 2 millió amerikai háztartásban örvénylő internetes reklámok (spam-ek) több CO2-őt generálnak, mint 3 millió autó. Mégis otthonukban, a gépek használata közben kevesekben tudatosul, hogy valójában mit is tesznek a környezetre nézve.

Számokban

A számítástechikai eszközök kibocsátása korántsem mérhető olyan egyszerűen, mint például a járműveké.

2002-ben a legnagyobb szerverek 76 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki. A gépek összesrzerelése, szállítása, használata összesen 200 milliót termelt. Olyan ütemben vásárolják az új számítógépeket és laptopokat, hogy a számok akár meg is háromszorozódhatnak. Ez azt jelentené, hogy az első helyet a személyautoktól az informatika világa venné át.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását