2024. május 5. - Györgyi

Ötven új állatfajt fedeztek fel

Több mint ötven, eddig nem ismert fajra bukkantak biológusok a délkelet-ázsiai Pápua-Új-Guineán.
2009. március 25. szerda 17:20 - HírExtra
Négyhetes expedíciójuk során a tudósok egyebek közt ugró pókokkal, ciripelő békákkal, elegáns csíkokat viselő gekkókkal találkoztak - számolt be az ENSZ keretei között működő Conservation International (CI) szerdán.

Az összességében dokumentált 600 állatfaj közül 50 pókféle, három békafaj és egy gekkó volt teljesen új a biológusok számára. A békák egyike egy kicsi barna példány éles csipogó hanggal, a másik egy élénkzöld, fekete gombszemekkel bíró levelibéka, míg a harmadik egy hangos, ciripelő hangú faj. Az egyik ugrópókfaj fényes világoszöld színű, egy másik szőrős és barna.

Emellett két eddig nem ismert növényfélével is találkoztak. "A Kaijende-felföld és völgyei egy olyan vadon, amelyet még alig ismernek" - mondta Steve Richards, az expedíció vezetője. A sűrű erdők fontos szerepet játszanak a klímavédelemben, mivel nagy mennyiségű széndioxidot szívnak fel.

A felfedezések, különösen az új békafajok, jelentősek - mondta Craig Franklin, az ausztráliai Queensland Egyetem zoológiaprofesszora. - A békákra gyakran tekintenek úgy, mint a környezet egészségének fokmérőjére. Az állomány csökkenése közvetlenül jelzi a környezetben bekövetkezett hatásokat - fűzte hozzá a szakértő.

A CI három expedíció indítását tervezi 2009-ben, abban a reményben, hogy további új állatfajokra bukkannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását