2024. április 26. - Ervin

Százmilliós adótartozás

Hitelezők 112 millió forintos követelése miatt felszámolás folyik a monoki Reneszánsz Kastélyszálló Kft. ellen, amely jelenleg is a cég egyik korábbi tulajdonosa, a monoki polgármester lakcímére van bejelentve - írta az index.hu pénteken. Szepessy Zsolt László az MTI-nek azt mondta: a céget több éve eladta, akkor semmilyen adótartozása nem volt a társaságnak.
2009. július 31. péntek 17:09 - HírExtra
A hírportál közölte azt is: a cég százmilliós adótartozása mellett nem fizetett vissza húszmillió forintnyi állami támogatást és eladta az annak fedezetéül szolgáló kastélyt.
Mint írta, a felszámolás alatt álló Reneszánsz Kastélyszálló, Pincészet és Szőlőbirtok Kft. felkerült az APEH csütörtökön publikált feketelistájára, a cégnél jogerősen 100.053.000 forintos adóhiányt találtak. Mivel ehhez 88 millió 733 ezer forintnyi úgynevezett jogkövetkezmény, tehát pótlék és bírság társul, a cég jogerős köztartozása 188 millió 786 ezer forint.

Közlése szerint a kft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: a Nyíregyházán élő Szepessy Orsolya és a Monokon lakó Fábri Arnold. "Korábban azonban, lényegében az akkor még Szepessy Pincészet és Szőlőbirtok Kft.-nek hívott társaság 2003-as megalakulásától 2005 decemberéig tulajdonosa volt Szepessy Zsolt László, Monok jelenlegi, a segélyezés átalakításával országos ismertségre szert tevő polgármestere is".


A társaság ellen az idén áprilisban indult felszámolási eljárás. Túróczi János, a felszámolást végző Credit-Audit Kft. felszámolóbiztosa az Indexnek elmondta: négy hitelező összesen 112 millió forintnyi követelést jelentett be. A cég főként az államnak adósa, a 112 millióból az adóhivatal nem egészen 90 millió forintnyi követelése a legnagyobb tétel.

Túróczi János a hírportál azon kérdésére, hogy mivel magyarázható a korábban bejelentett és most jogerősként nyilvánosságra hozott követelés közötti jelentős különbség, azt válaszolta: az APEH-et érdemes megkérdezni, miért jelentett be a felszámolónak egészen más követelést, mint amennyit ő nyilvántart. Elmondta azt is, hogy a vállalkozás további 20 millió forintnyi közpénzzel is adós, ekkora támogatást kapott korábban az akkor még tulajdonában álló kastélyra. Emellett van két, fejenként nagyjából egy-egy millió forintra váró hitelező, ezek egyike kezdeményezte egyébként a felszámolást - írta az index.hu.

Kitért arra: "a támogatás fejében az állam ugyan bejegyezte az akkor a Szepessy Pincészet tulajdonában álló ingatlanra a zálogjogát, de minden ilyen esetben az a szokásos eljárás, hogy bejegyzik az elidegenítési és terhelési tilalmat is. Monokon azonban ez a szokásoktól eltérően nem történt meg, legalábbis nincs nyoma a nyilvános földhivatali adatbázisban. Így a kastély időközben már kétszer is gazdát cserélt, az állam pedig futhat a pénze után, a felszámolásban nem lesz zálogjogosult, mert nincs meg a zálogtárgy."

Az Index szerint Szepessy Zsolt László jelenleg is tulajdonosa egy építőipari vállalkozásnak, amely ellen bírósági és APEH-végrehajtás is indult az elmúlt években.
Emlékeztetett arra, hogy Monok független polgármestere a segélyezés átalakítására tett helyi kísérleteivel lett ismert országszerte. Tavaly áprilisban úgy döntött, hogy megvonja a tanköteles gyerekek után járó támogatást azoktól a monoki családoktól, amelyek nem járatják óvodába vagy iskolába gyermekeiket. Ezután a szociális segély kifizetését kötötte kötelező közmunkához. A gyakorlat törvényellenességét 2008. június 16-án mondta ki a kisebbségi ombudsman - írták.

Szepessy Zsolt az MTI megkeresésére azt mondta: felháborító és lejárató a cikk. Közölte, hogy a céget még 2004-2005 körül eladta, kiszállt a vállalkozásból, és akkor semmilyen adótartozása nem volt a társaságnak, és eljárás sem folyt ellene.

A polgármester hozzátette: jogi lépéseket tervez azok ellen, akik megsértik a jó hírét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását