2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vizsgálják ki a Magyar Posta biciklivásárlását

Balsai István (Fidesz) levélben csütörtökön levélben kérte Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert, hogy vizsgálja ki a Magyar Posta kerékpárvásárlását - ezt a képviselő mondta el csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A cég 1,1 milliárd forin
2008. január 3. csütörtök 17:28 - Hírextra

Balsai István a Magyar Posta fővárosi, Krisztina körúti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, számításai szerint a biciklik ára darabonként meghaladja a 200 ezer forintot. A képviselő hozzátette, hogy ennek a típusnak a műszaki jellemzőiről nem sokat tud mondani, de az internetre hivatkozva kijelentette, hogy a legnagyobb magyar forgalmazó ezeket a járműveket darabonként ötvenezer forintért tudta volna szállítani.

Megjegyezte, hogy a könnyűvázas kerékpárok 28 kilogrammot nyomnak, "ami testvérek között is kétszer olyan súlyos, mint egy 12 kilós Csepel Schwinn kerékpár ebben a kategóriában."
Hangsúlyozta: azzal egyet tudnak érteni, hogy javítsanak a postások munkafeltételein, de az 1,1 milliárd forintos kerékpárbeszerzést soknak tartja, főleg annak tükrében, hogy eközben a kormány szigorú takarékossági politikát hirdet.

Balsai István megjegyezte, hogy a legnagyobb magyar gyártó és forgalmazó nem indult a pályázaton, mert elmondásuk szerint nem tudtak volna megfelelni a kiírásnak. A képviselő hozzátette, hogy a pályázat győztese egy olyan cég, amely ingatlanforgalmazással foglalkozik, semmiféle gyakorlata nincs kerékpárbeszerzésben és szervízelésben, de más postai tendereken már nyert. Az ellenzéki politikus kitért rá, hogy az egyik ilyen megrendelést érvénytelenítették, és a Magyar Postának abban az ügyben három millió forintot kell fizetnie szabálytalan pályáztatás miatt.

Arra a felvetésre, hogy cég szóvivőjének elmondása szerint Szlovéniában, Észtországban és Horvátországban már használják ezeket a járműveket, illetve Franciaországba is szállítanak ilyeneket, úgy reagált, hogy mindez nem változtat azon a tényen: ez luxusáron történő beszerzés, és a 28 kilogrammos súly nemigen javítja a kistelepüléseken dolgozó postások munkakörülményeit.
A sajtótájékoztató alatt néhány, feltehetően postai dolgozó két, az épületből kihozott kerékpárt láncolt az irodaház falához. A bicikliken egy "Én egy kétéves postai kerékpár vagyok! Naponta 20 kilométert megyek!" feliratú táblát helyeztek el.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője a Magyar Nemzet csütörtöki számában azt nyilatkozta, hogy a cég darabonként 124 illetve 130 ezer forintot fizet majd a szlovén fejlesztésű KRPAN márkájú kerékpárokért. Az 1,1 milliárd forintos végösszeg azért magasabb a biciklik összesített áránál, mert abban már benne van az öt éves karbantartás is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását