2024. június 2. - Kármen, Anita

Újra fogad gépeket a reptér

Néhány órával lezárása után csütörtökön kora este ismét megnyitották a forgalom előtt Palma de Mallorca repülőterét - közölte a spanyol légikikötőket üzemeltető AENA társaság.
2009. július 30. csütörtök 23:28 - HírExtra
A légikikötőt azért zárták le, mert a nap folyamán a sziget egyik csendőrlaktanyája előtt - nagy valószínűséggel a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet tagjai - robbantásos merényletet hajtottak végre, két csendőr halálát okozva. A szigeten lévő tengerparti kikötőket azonban továbbra is zárva tartják, vagyis hajók és a főként turistákat szállító kompok egyelőre nem közlekednek.

A kikötőket még a délután folyamán azért zárták le a forgalom elől, mert a hatóságok lehetségesnek tartják, hogy a tettesek a tengeren próbálják meg elhagyni Mallorcát.

Időközben hatástalanítottak egy második gépkocsi aljára erősített pokolgépet a spanyolországi Mallorca szigetén, az első merénylet helyszínétől nem messze - közölte a spanyol csendőrség. "Egy szolgálati jármű aljára erősített második tapadókorongos pokolgépet is találtunk egy másik laktanyában, a robbanószerkezetet hatástalanítottuk" - közölte a csendőrség szóvivője.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő még csütörtök este Mallorcára érkezik, hogy a helyszínen tájékozódjék a merénylet körülményeiről.

János Károly spanyol király a kormányfővel és Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszterrel telefonon beszélve ítélte el a merényletet. A belügyi tárca vezetője ugyancsak Mallorcára utazik.

Franciaország megerősítette, hogy maradéktalan támogatást nyújt Spanyolországnak a terrorizmus elleni küzdelemben, és a leghatározottabban elítélte a merényletet. A két ország már évek óta vállvetve harcol a terrorizmus és szervezett bűnözés ellen. Áprilisban bejelentették, hogy közös bizottságot hoztak létre e küzdelem stratégiai összehangolására.

A mallorcai merénylet egy nappal azután történt, hogy az ETA baszk szeparatista szervezetnek tulajdonított autórobbantást hajtottak végre az észak-spanyolországi Burgos egy csendőrlaktanyájánál. A merényletnek 65 könnyebb sebesültje volt, köztük hat gyermek és két terhes nő.

A hatóságok nem zárják ki, hogy a robbantások időzítése tudatos volt, mert pénteken lesz az ETA megalapításának 50. évfordulója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását