2024. május 19. - Ivó, Milán

Mire készül az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap, csütörtöki közlése szerint, erősen növeli a szegény országoknak szánt hitelezési alapjait. Ezenkívül ezeknek az országoknak 2011-ig nem kell kamatot fizetniük IMF-hiteleik után.
2009. július 29. szerda 22:47 - HírExtra
Dominique Strauss Kahn, az IMF vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: az új intézkedésekre 17 milliárd dollárt szánnak, ez a legszegényebbeknek szánt IMF-alapok példa nélküli felduzzasztását jelenti. Szerinte az új források és az érintett országokhoz történő eljuttatás új formája milliókat ment meg a szegénységtől. A Húszak (G20) csoport által április elején elhatározott, több százmilliárd dolláros nemzetközi növekedésösztönző csomag a válság továbbterjedésének megakadályozását célozza.

500 milliárd dollárral háromszorosára nő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közvetlenül mozgósítható tőkekészlete, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő felzárkózó gazdaságok megsegítésére, jelentették be áprilisban a londoni G20-csúcstalálkozó végén. A feltöltés végett az IMF kétoldalú megállapodást kötött számos ország központi bankjával, ezek alapján például szerdán 1,475 milliárd SDR-t (2,29 milliárd dollár) hívott le a norvég, a japán és kanadai központi bankból.

Az IMF és a Világbank szerint a vezető országok politikusainak túl kell nézniük a jelenlegi globális pénzügyi válságon, és sürgősen a növekedést kell előtérbe helyezniük, hiszen ellenkező esetben a jelenlegihez képest még további 90 millió ember süllyedhet szegénységbe a fejlődő országokban. A Világbank vezető közgazdásza, Justin Lin szerint a tavalyi élelmiszer- és olajár rekordok 100 millióval növelték a szegények számát, és táboruk a jelenlegi válság közepette tovább duzzadhat.

Egy 2005-ös adat szerint a fejlődő országokban a globális népesség 25 százalékának, azaz 1,375 milliárd embernek kellett megélnie napi 1,25 dollárnál kevesebb összegből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását