2024. május 17. - Paszkál

Gyorsteszt férfiaknak

Egy vizeletből végezhető gyorsteszt 84 százalékban azonosította férfiaknál a chlamydiafertőzést - közölték brit kutatók.
2009. július 29. szerda 19:05 - HírExtra
Az 1200 férfi részvételével elvégzett vizsgálatot a British Medical Journal című szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmányban ismerteti Helen Lee, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

"Az új teszt pontos és gyors, így lehetővé teszi, hogy a férfiaknál a fertőzést ambuláns módon megállapítsák és kezeljék is" - mondta el Lee, az eljárás vezető fejlesztője.
A szexuális úton átadható fertőzések közül a Chlamydia trachomatis nevű baktérium fertőzése a leggyakoribb a nők körében.

A fertőzés az esetek 70 százalékában nem okoz tüneteket, ám gyulladáshoz, méhen kívüli terhességhez és terméketlenséghez vezethet.

A felismert chlamydiafertőzés azonban eredményesen kezelhető antibiotikumokkal. A férfiak chlamydiafertőzését eddig a húgycsőből vett kenetből állapították meg, s a módszer nem csupán kényelmetlen, de pontatlan is. Lee szerint a rendelkezésre álló többi, kevésbé kellemetlen vizsgálati módszer pedig túl drága.

Az újonnan kifejlesztett, vizeletből végezhető gyorsteszt használatával csökkenthetik a fel nem ismert fertőzések arányát a férfiaknál, ezáltal a nők között is kevesebb lehet a fertőzés. Lee elmondta, hogy a teszt Franciaországban már megkapta a forgalomba hozatalához szükséges engedélyt, és hamarosan hozzáférhető lesz Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, valamint további néhány európai országban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását