2024. május 13. - Szervác, Imola

Horvátországban jó a magyar cégeknek

Az üzemanyag-forgalmazásban és a pénzügyi szektorban már érzik a válságot Horvátországban az ott működő magyar érdekeltségű cégek, a kereskedelemben azonban csak ezután számítanak gondokra a krízis miatt.
2009. július 26. vasárnap 11:20 - HírExtra
A Mol többségi tulajdonában lévő INA olajtársaságnál és az OTP horvátországi leányvállalatánál már az első negyedévben visszaesést érzékeltek a piacon, míg a teljes egészében Mol-tulajdonú Tifon benzinkúthálózatnál nőttek az eladások. A fagyasztott pékárukat sütő Fornetti márkabérleti rendszerben működtetett üzleteiben, valamint a világítástechnikai termékeket forgalmazó Rábaluxnál szintén növelték az értékesítést.

Az INA első negyedéves adatait tartalmazó jelentésből már májusban kiderült: az egy évvel korábbi, 596 millió kuna nyereség helyett az idei első három hónapban 572 millió kuna (mintegy 22 milliárd forint) veszteség került az adó utáni rubrikába. A Mol 47,15 százalékos tulajdonában álló horvát olajtársaság nyilvános adatai szerint a teljes értékesítés 6,9 százalékkal csökkent 2009 első negyedében, ezen belül az üzemanyagok eladása 7,7 százalékkal mérséklődött. A Horvátországban piacvezető INA három benzinkutat zárt be tavaly óta, így az országban március végén 437 töltőállomást üzemeltetett.

A Mol az általa 100 százalékban birtokolt horvát Tifon üzemanyag-forgalmazó társaság kiskereskedelmi adatairól annyit közölt az MTI érdeklődésére, hogy értékesítésük kismértékben emelkedett az első három hónapban. A cég, horvát honlapjának adatai szerint, országszerte 43 töltőállomást működtet.

Az OTP horvát leányvállalatának eredménye a tavalyi utolsó negyedévhez képest 40 százalékkal, 815 millió forintra esett vissza. Az első negyedév eredményeit a 6 százalékkal csökkenő bevételek, illetve a megtakarítási törekvések kezdeti költségei miatt 10 százalékkal növekvő működési kiadások alakították, közölték az MTI érdeklődésére.

A tíz éve indult Fornetti horvátországi érdekeltsége a terveket csaknem megduplázó, mintegy 13 százalékos forgalombővülésről számolt be az MTI-nek. Galántai Ákos, a zágrábi székhelyű Fornetti Peciva ügyvezető igazgatója azt mondta: tavaly közel 1700 tonna fagyasztott pékárut értékesítettek franchise-partnereik, idén pedig az első félévben meghaladta értékesítésük a 850 tonnát. A 41 saját dolgozót alkalmazó társaság jelenleg közel 430 szerződéses üzletet lát el az Igalból szállított termékeivel.

Szintén a horvátországi forgalom bővüléséről számolt be az MTI-nek a világítástechnikai eszközök nagykereskedelmével foglalkozó Rábalux. Végh Tibor, a Rabalux Rasvjeta ügyvezetője elmondta: az idei első félévben 3-4 százalékos növekedést értek el, de a recesszióra adott válaszként átszervezték a céget. Úgy látja, hogy a válság csak ezután érezteti hatásait Horvátországban. A korábbi 10 alkalmazott helyett most 8 embert foglalkoztatnak, megszüntették a raktárt és közvetlenül Magyarországról szállítják megrendelőikhez a termékeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását