2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újra a fogak ellen a kormány?

A Fidesz szerint alapjaiban elhibázott, szakmailag vállalhatatlan a felnőttek fogpótlása, valamint a gyermekek fogszabályzásához szükséges eszközök társadalombiztosítási támogatásának megszüntetése.
2009. július 23. csütörtök 12:42 - HírExtra
Az egészségügyi tárca tervei szerint - a gyógyászati segédeszközökről szóló rendelet módosításával - augusztus 1-jétől nem támogatják a felnőttek részlegesen és teljesen kivehető fogpótlásának technikai díját - fejtette ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a Fidesz egészségügyi munkacsoportjának helyettes vezetője. Eddig ez a támogatás 50 százalékos volt. Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg a 18 év alatti gyerekek fogszabályzásához szükséges fogtechnikai eszközök támogatása is megszűnik.

E módosításokkal a kormányzat 400-400 millió forintot tervez megtakarítani - jegyezte meg Horváth Zsolt, aki maga is fogorvos.

Álláspontja szerint alapjaiban elhibázott döntésről van szó, amely rövid távú megtakarításokért helyrehozhatatlan károkat okoz a gyerekeknél, és jelentős életminőség-romlást az idősebbeknél.

Az ellenzéki politikus közölte: a fogpótlás támogatásának megszüntetésével járó, tízezer forintot is meghaladó többletköltség a zömében idősebb embereknek jelentős terhet jelent majd. Hozzátette, hogy becslések szerint a felnőtt korú lakosság körében 3,5-4 millió embert érint a részleges vagy a teljesen kivehető fogpótlás.

A gyerekek fogszabályzásával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a szükséges eszközök támogatásának megszüntetésével sok gyermek szülei nem tudják majd vállalni a fogszabályozás költségeit.

A Fidesz arra kéri a kormány szakembereit, hogy fogadják el a szakma álláspontját, és ne vezessék be ezt a rendelkezést - mondta Horváth Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását