2024. április 29. - Péter

Adottak a feltételek a szavazáshoz

Az ország valamennyi szavazókörében (10.950) adottak a feltételek a március 9-i népszavazás lebonyolításához - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 25. hétfő 13:37 - Hírextra
Mint hozzátette, az OVI időarányosan mindent megtett a népszavazás sikeres lebonyolítása érdekében. Az állampolgároknak február 22-ig kellett megkapniuk az értesítést a népszavazásról, a választói névjegyzékeket február 20-27. között teszik közszemlére, és bárki ellenőrizheti, szerepel-e abban.

Aki nem kapott értesítést a népszavazásról, de szerepel a névjegyzékben, annak esetében a jegyző pótolja az értesítést. Aki viszont nem szerepel a névjegyzékben, jogorvoslattal élhet a jegyzőnél. Ebben az esetben - ha rendelkezik választójoggal és azon a településen él - legkésőbb március 7-én, pénteken 16 óráig őt is felveszik a névjegyzékbe - mondta Rytkó Emília. Tipikusan azért maradnak ki az állampolgárok a névjegyzékből, mert lakcímet változtattak, amit nem jelentettek be az okmányirodánál - jegyezte meg az OVI vezetője.

Ismertetése szerint március 7-én 16 óráig kérheti az igazolást az, aki nem a lakóhelyén szeretne szavazni. Az igazolás kiadását március 7-én 16 óráig a jegyzőnél személyesen lehet kérni, ha viszont azt valaki levélben kérelmezi, akkor a levélnek legkésőbb március 4-ig kell megérkeznie a jegyzőhöz.

A jegyző által kiállított igazolással csak az előre kijelölt szavazókörben lehet majd szavazni. A szavazás napján már senkit nem lehet felvenni a névjegyzékbe.

Rytkó Emília felhívta a figyelmet arra, hogy a választás törvényes lebonyolításának garanciája a szavazatszámláló bizottság, a választott tagok és póttagok a szükséges számban rendelkezésre állnak.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a szavazatszámláló bizottságok munkájába bekapcsolódjanak a kezdeményezők (a Fidesz és a KDNP), valamint a többi parlamenti párt. A 11 ezer szavazókörbe összesen 44 ezer delegáltat küldhetnének, eddig azonban mindössze 373 helyre, 1321 delegáltat jelentettek be. Ez nagyon kevés - mondta az irodavezető. Hozzátette: az érintettek február 29-ig jelenthetnek be delegáltakat a szavazatszámláló bizottságokba.

A népszavazás technikai részleteiről szólva elmondta, hamarosan terhelési-technikai-hálózati próbát, majd március 4-én "kosztümös főpróbát" tartanak, amikor minden állomáshelyről megpróbálnak eljuttatni a központba egy-egy teszt-adatlapot.

Arra az újságírói kérdésre, mi indokolta, hogy a VI. kerületben egy magáncég székhelyén jelöljék ki az egyik szavazókört és ez mennyibe kerül, Rytkó Emília elmondta: a szavazókör kijelölése a kerület jegyzőjének kötelessége volt, amit a fővárosi választási iroda ellenőrzött. A szavazókör normatív költségeit (fűtés, világítás) pedig központilag fizetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását