2024. május 2. - Zsigmond

A KDNP megvizsgálná a banki hitelezés gyakorlatát

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ismét parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a banki hitelezési gyakorlat felülvizsgálatára.
2009. július 23. csütörtök 13:35 - HírExtra
A kereszténydemokrata politikus felidézte, május 5-én már indítványozták az árfolyamváltozás, a hitelszerződések és a törlesztő részletek összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság felállítását, ezt azonban az alkotmányügyi bizottság nem tűzte napirendjére.

Most ismét benyújtják javaslatukat - mondta az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke, aki szerint Bajnai Gordon miniszterelnök és a bankok múlt pénteki találkozóján a hitelintézetek jelentős sikert értek el, a kormány kihátrált saját jogszabályai mögül.

Latorcai János szükségesnek és elengedhetetlennek nevezte a bankok hitelezési gyakorlatának felülvizsgálatát és törvényi újraszabályozását. A tisztázandó kérdéseket 12 pontban foglalták össze. A kereszténydemokrata politikus egyebek mellett tisztázandónak tartotta, hogy a devizahitelek törlesztő részleteinek gyors növekedése és az árfolyamváltozás között milyen összefüggések állnak, valamint azt is, hogy a törlesztő részletek változása milyen arányban áll az árfolyam- és kamatváltozásokkal.

Előfordulhat-e, hogy a devizaadósok bankok által előírt törlesztő részletei az árfolyam kedvezőtlen alakulásának és a kamat növekedésének mértékét meghaladják, illetve mivel magyarázható, hogy a forint azonos mértékű gyengülésének és erősödésének a következményei nem azonosak - sorolta a felmerülő kérdéseket. Azt is át kellene tekintenie a vizsgálóbizottságnak, hogy a kezelési költségek változásait mi indokolja, s a bankok kockázatvállalása és a hitelnyújtás profitja arányban áll-e egymással, illetve egy önszabályozó magatartás-kódex mennyiben alkalmas a bankok hitelezési gyakorlatának átlátására.

Javaslatukat indokolva szólt arról is, hogy szakértői jelentések szerint július végétől egyre több devizalapú lakáshitel fog bedőlni. Kifejtette: mintegy nyolcezer milliárd forintos lakás-, gépkocsi- illetve áruvásárlási hitelállomány van kint, s mintegy 10-11 százalék a problémás hitel. Szakemberek szerint mintegy 6-700 ezer ember válhat a "hitelek áldozatává".

A KDNP szerint sem kormányrendeletekkel, sem magatartáskódexekkel ezt a folyamatot nem lehet megállítani, s a kormány gyengesége, hogy eddig érdemi áttörés nem történt - összegzett az ellenzéki képviselő, aki reményének adott hangot, hogy javaslatuk többséget kap majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jenő
2009. július 23. 16:14
Ennek a pártocskának is voltak kormányközeli ismerősei egy időben . Már józannak tűnő politikuskaként akkor is tehettek volna valamit a rendszerért....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását