2024. május 16. - Mózes, Botond

Washington ragaszkodik a katonai támaszponthoz

Az Egyesült Államok ragaszkodik a japáni Okinava szigeten működő amerikai tengerészgyalogos-támaszpont fenntartásához - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter japán kormánytagokkal folytatott tárgyalásai előtt. Robert Gates kedden érkezett kétnapos látogatásra Japánba.
2009. október 20. kedd 10:24 - HírExtra
Szerdán találkozik Hatojama Jukio japán kormányfővel Tokióban. Nincs más alternatíva, meg kell állapodnunk róla, hogy megmarad az amerikai katonai jelenlét a szigeten - jelentette ki a miniszter hétfő este, a Japánba tartó repülőgép fedélzetén újságíróknak.

A helyi lakosság több éven át tartó tiltakozása eredményeként az Egyesült Államok és Japán 2006-ban megállapodott arról, hogy 8 ezer katonát áthelyeznek Okinaváról a csendes-óceáni Guam szigetére.

A Hatojama vezette, alig több mint egy hónapja hivatalba lépett japán kormány bejelentette: felülvizsgálná az amerikai katonák japáni jelenlétét szabályozó kétoldalú megállapodást. Nagyjából 50 ezer amerikai katona állomásozik jelenleg a távol-keleti szigetországban.

A Pentagon reméli, hogy sikerül rendezni a vitát Barack Obama elnök november elején esedékes tokiói látogatásáig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását