2024. április 26. - Ervin

Törökország soha nem adja fel Ciprust

Törökország sosem adja fel a garantáló állami státusából eredő jogait Ciprust illetően, akkor sem, ha a ciprusi görög és török vezetők az év folyamán megállapodást írnak alá a szigetország békés egyesítéséről.
2009. július 20. hétfő 16:21 - HírExtra
Cemil Cicek Észak-Ciprus megszállásának 35. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen beszélt erről a sziget törökök lakta északi felén. "Csak olyan megoldás lehetséges, amely tükrözi a két nép és a két állam létezését. Ennek tartalmaznia kell Törökország hatékony szavatolói jogait is" - hangoztatta Cicek, hozzátéve, hogy Törökország sosem fog visszakozni a garantáló állam státusából eredő kötelezettségeitől.

A török hadsereg az athéni katonai junta által támogatott puccskísérlet után öt nappal, 1974. júliusában szállta meg Ciprus északi részét, a török ciprióták a sziget északi felén önálló államot alakítottak, amelyet ma is csak Törökország ismer el. Ankara azzal indokolta a megszállást, hogy a szigetország Londontól való függetlenségét rögzítő, 1960-as megállapodásban garantáló hatalmi státust kapott Görögországgal és Nagy-Britanniával együtt. A garantáló jogok gyakorlatilag feljogosítják mindhárom államot, hogy beavatkozzon az alkotmányos rend helyreállítása érdekében. Ez a jog a legfőbb oka a ciprusi békefolyamat lassúságának, ugyanis a görög ciprióták e jogok elvetését szorgalmazzák, a törökök pedig körömszakadtáig ragaszkodnak hozzájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását