2024. április 24. - György

Kétségessé vált a pókertörvény

Felmerült a pókertörvényként ismertté vált szerencsejáték szervezéséről szóló törvény visszavonása; meg kell fontolni a javaslat fenntartását akkor, ha a pókerszövetség képviselője ilyen befolyással bír az MSZP-frakcióra.
2009. július 20. hétfő 15:39 - HírExtra
A szerencsejáték törvény módosítása lehetővé tenné, hogy a pókerjátékot kaszinón kívüli, kártyatermekben is megszervezzék 2010-től. A javaslatot a zárószavazás előtt, a júniusi utolsó parlamenti napon levették a napirendről, ezt szinte egyhangúlag szavazta meg az Országgyűlés. Az előterjesztést hárman, Keller László mellett Halmai Gáborné és Juhászné Lévai Katalin jegyzi.

Keller László az MTI-nek azt mondta: "derült égből villámcsapásként" érte a hír a zárószavazás előtt, hogy az MSZP-frakció le akarja vetetni az előterjesztést a napirendről. A képviselő szerint ez annak köszönhető, hogy a Magyar Póker Szövetség végiglobbizta a frakciót. "Ha ilyen befolyással bír egy gazdasági szereplő egy frakcióra, akkor megfontolandó, hogy fenntartsam-e a javaslatot" - fogalmazott az egyik előterjesztő.

A zárószavazás elhalasztását kérők megalapozatlan, téves információk alapján szorgalmazták ezt a lépést - tette hozzá Keller László. Közölte: a frakcióban régóta célkitűzés volt, hogy készítsék el a feketén működő kártyatermek szabályozását, azért, hogy e tevékenységet ne lehessen sportnak álcázva, ellenőrzés nélkül folytatni.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a Pénzügyminisztérium államtitkáraként karolta fel a célkitűzést, majd, amikor megbízatása megszűnt, képviselői indítványként nyújtotta be a már elkészült szöveget.

Keller László szerint jelenleg nem folyik a tervezetről egyezetés, erről ő előterjesztőként és a raportőri csoport vezetőjeként nem tud.

Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes az MTI-vel közölte: a képviselőcsoport el akarja fogadtatni a javaslatot, de kompromisszumos megoldást keres. A cél, hogy rendezett körülmények között, szabályozott, több vállalkozás számára is hozzáférhető módon lehessen pókert szervezni.

A parlament előtt lévő, zárószavazásra váró javaslat szerint a kártyatermet üzemeltető gazdasági társaságnak legalább 25 millió forint alap- vagy törzstőkével kell rendelkeznie. A törvényváltoztatás értelmében kártyajátékot játékkaszinóban és kártyateremben lehet szervezni, ahol kizárólag készpénzes, verseny, illetve totalizatőri (totó típusú) rendszerben lebonyolított, póker típusú kártyajáték szervezhető, a játékosoknak nyújtott vendéglátás mellett.

Schreiber István, Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke és Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség elnöke a zárószavazás előtt közös levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz; ebben egyebek mellett azt írták, hogy a most szabályozás alá vont pókerjátékban a játékosok egymással szemben, nem pedig a kaszinó - azaz a szerencsejáték szervező - ellen játszanak. Így ez a játék lényegesen eltér a szerencsejáték törvényben szabályozott egyéb szerencsejátékoktól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását