2024. június 16. - Jusztin

Világsztárok Veszprémben

Idén is több világsztár lép fel az immár hatodik alkalommal megrendezendő Veszprémi Ünnepi Játékokon.
2009. július 18. szombat 12:49 - HírExtra
Az első napon, július 22-én este az új Veszprém Arénában Leonard Bernstein West Side Story című musicaljének előadásával indul a fesztivál programsorozata; Miklósa Erika, Janza Kata és Dolhai Attila főszereplésével. A látványos előadáson 70 tagú szimfonikus zenekar, egy popzenekar és mintegy ötven táncos is szerepel - mondta el az MTI-nek Mészáros Zoltán, a fesztivált szervező Ünnepi Játékok Kht. ügyvezető igazgatója.

Július 23-án a veszprémi várban, a püspöki palota előtti szabadtéri színpadon lép fel a világ legismertebb romazenekara, a Gypsy Kings; spanyol cigánycsalád kilenc tagja alapította és alkotja a zenekart, akik azonban már régóta Franciaországban élnek.
A harmadik estén, július 24-én a klasszikus dzsesszt játszó világhírű norvég szaxofonos, Jan Garbarek és három zenésztársa lép fel a várban; a Jan Garbarek Quartet a skandináv népzenei hagyományokra épülő világzenét és klasszikus dzsesszt játszik.

A programsorozat negyedik estéjén, július 25-én két zenekart és több mint négyórás dzsesszmuzsikát és funkyt hallhatnak az érdeklődők: a várbeli szabadtéri színpadon fellép Candy Dulfer holland énekesnő és szaxofonos, valamint hét zenésztársa. Utána Maceo Parker és csapata muzsikál majd a veszprémi vár színpadán; az amerikai zenészt tartják a világon a funky egyik legnagyobb előadójának.

A zárónapon, július 26-án a Maliból származó Salif Keita énekes és kilenc tagú zenészcsapatának világzenéjét élvezhetik az érdeklődők. Salif Keita a '70-es évek óta Párizsban él, a popot és az afrikai zenét ötvöző, nagy sikerű lemezei jelentek meg, s a világzene egyik "atyjának" tartják.

Mészáros Zoltán közlése szerint rossz idő esetén valamennyi előadást az új Veszprém Arénában rendezik meg. Közlése szerint mértéktartó jegyárakat állapítottak meg; 3900-8900 forint közötti összegekért lehet bejutni az előadásokra, szemben a tavalyi 5-15 ezres jegyárakkal. Ismertetése szerint az idei Veszprémi Ünnepi Játékok költségvetését 130-140 millió forintra tervezték.

Elmondta: három éves szereződést sikerült kötniük egy ismert multicéggel, amely évente 25 millió forinttal támogatja a veszprémi fesztivált, de ezenkívül még több mint 25 szponzort sikerült szerezni. A veszprémi önkormányzat 22 millió forinttal támogatja az ünnepi játékokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását