2024. május 2. - Zsigmond

Szenzáció a Szegedi Vadasparkban

Guanakócsödőr született a Szegedi Vadasparkban.
2009. július 18. szombat 07:25 - HírExtra
A dél-amerikai tevefélékhez tartozó faj hímutódja július 13-án napközben jött a világra, így a látogatók előbb értesültek az örömhírről, mint az állatok gondozói.

Veprik Róbert, a Vadaspark igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a kis guanakó szülei, a Miskolci Vadasparkból érkezett kanca és a prágai születésű hím tavaly került össze a szegedi pampakifutóban, amelyet nagy marákkal és nandukkal osztanak meg.

Hosszú évek óta első ízben örülhetnek guanakó születésének a Szegedi Vadasparkban, ahol Magyarországon egyedüliként található meg az összes dél-amerikai teveféle: a guanakó, a vikunya, a láma és az alpaka.

Hasonlóan a többi teveféléhez, a guanakó rendkívül szívós, szélsőséges viszonyok között is megélő állat. A tizenöt kiló körüli súllyal világra jövő újszülöttek roppant fejlettek, szinte rögtön talpra állnak, hogy futva követhessék anyjukat veszély esetén.

A guanakók Dél-Peru, Chile, Argentína és Nyugat-Paraguay mérsékelt övi füves pusztáin, sivatagjaiban és az Andok vonulatai között élnek, akár a 4 ezer méteres tengerszint fölötti magasságban is. Fűfélékkel és más növényekkel táplálkoznak. Hosszú, vastag gyapjuk hátukon vörösesbarna, hasukon fehér színű, testtömegük 115-140 kilogramm, és akár 56 kilométeres óránkénti sebességgel is tudnak futni.

Húsukért és szőrükért is vadásszák őket, de számuk az élőhelyek elvesztése miatt is drasztikusan csökken.

A guanakók nappal aktívak, általában családi alapon szerveződő csapatokban élnek. A számos nőstényből és utódokból álló csoport élén egy-egy csődör áll, amely elkergeti a csapatból a fiatal 6-12 hónapos hímeket és a csatlakozni akarókat. A vezérhím védi a csoport területét, amelyet nagy, közös székletkupacokkal jelölnek ki.

A fiatal hímek önálló csapatokat is alkothatnak, amelyben a játékos verekedés során tanulnak meg harcolni.

Előfordul, hogy az idősebb, magányos hímek egyedül kóborolnak átvehető nőstényeket vagy csoportokat keresve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását