2024. május 2. - Zsigmond

A rendező büszke a Harry Potterre

Kritikusok szerint a legutóbbi két részt jegyző David Yates bábáskodása alatt, végre megtalálta igazi hangját a produkció.
2009. július 18. szombat 13:50 - HírExtra
J. K. Rowling regényfolyamának rajongói pontosan tisztában vannak azzal, melyik kötet melyik rendező keze nyomát viseli magán. Chris Columbus nagy munkát végzett a szereplők kiválasztásával és a varázsvilág megteremtésével a Harry Potter és a bölcsek köve, majd a Harry Potter és a titkok kamrája című első két epizódban. Őt Alfonso Cuaron, majd Mike Newell követte a rendezői székben.

Mint David Heyman, a filmsorozat producere elmondta, bár a stúdió felajánlotta nekik, egyikük sem akart több időt tölteni a Potter-gépezettel. Igaz, hogy egy-egy ilyen szuperprodukció több évi munkát jelent egy filmrendezőnek az előkészületektől a film promóciójáig.

Amikor a Potter-producerek az ötödik epizód rendezője után néztek, brit filmest kerestek, és végül tévés munkái nyomán Yatesnél kötöttek ki. (Ő rendezte a BBC Államérdek című sikeres minisorozatát, aminek moziváltozatát A dolgok állása címmel idén mutatták be.)

"A legrosszabbat tettem, amit tehettem" - emlékezett Yates a Heymannal való találkozásra. "Félig már hajlottam rá, de akkor azt mondtam neki: +Most azonnal fejezzük be, ez nem lesz jó, rémesen hangzik. Örülök, hogy megismertem. Kiszállok+" - idézte fel a beszélgetést.

Aztán mégsem szállt ki, és láthatóan nem bánta meg: "Még mindig meglepődöm néha. Tényleg nagyon örülök, hogy csinálhatom. Élvezem és büszke vagyok a munkára" - beszélt róla a közelmúltban egy interjújában.

Heyman abban látja Yates munkájának sikerét, hogy "a jelenetekben rejlő igaz pillanatokat és valóságot akarja visszaadni". Ráadásul képes kihasználni minden helyzetkomikumot.

A brit rendezőt azért is dicsérik, mert jó irányba terelgette a sorozattal felcseperedett színészpalántákat. A Hermione szerepét alakító, ma már 19 éves Emma Watson felemlegette: Yates egyszer rászólt, hogy ne "játsszon", s amikor sikerült természetesen megoldania a jelenetet, megtapsolta.

"A fantáziavilágtól az érzelmekkel teli valóság felé akartam elmozdulni - ez volt az erősségem mielőtt belevágtam ezekbe a filmekbe, és ezt tudtam belevinni a produkciókba. Még mindig szeretem a varázsvilágot, de azt hiszem érettebb, sötétebb, összetettebb értelmezést vittem bele" - mondta Yates.

A hatodik rész minapi premierje után a rendező és színészei visszatértek az angliai forgatáshoz. A befejező kötet két részletben kerül a nézők elé. A 2010 novemberi első rész Yates szerint megközelítésében "dokumentumfilm-jellegű", míg a második, 2011 nyarán megjelenő sokkal epikusabb darab lesz.

"Ezek a filmek nagyobbak mindenkinél - a producernél és az írónál is. És ez tökéletesen lenyűgöz" - lelkesedett a 46 esztendős Yates.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását