2024. március 19. - József, Bánk

Újabb gyanús ügy Erzsébetvárosban?

Az elfogulatlanság az újságírás egyik fontos ismérve – kellene hogy legyen. Ám az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a HírExtra között zajló eseményekről nehéz elfogulatlanul írni. Sokkal inkább felháborodva.
2009. július 16. csütörtök 08:19 - Pénzes Dávid
Döbbenetes, hogy Erzsébetváros önkormányzata mit meg nem enged magának. Szerkesztőségünk egy aprónak látszó ügy kapcsán kereste fel a hivatalt. Szerettünk volna többet megtudni Kéri Lászlóról, (nem azonos az ismert politológussal, csupán névrokonok), aki Hunvald György tanácsadójaként működött egészen Hunvald letartóztatásáig. Elvilekben legalábbis.

A probléma, aminek szerettünk volna utánajárni az, hogy miként lehet még mindig tanácsadó Kéri, mikor úgy tudjuk, ő személyes jó barátja Hunvaldnak, és így tanácsaival is személyesen a volt polgármestert segítette. A rács mögött ülő politikusnak azonban nyilván már nem szolgáltathat a kerület ügyeit érintő tanácsokkal. Ám Kéri nem vonult vissza, sőt, kifejezetten aktív szerepet vállal az önkormányzat életében.

A HírExtra információi szerint nemcsak aktív, de kifejezetten meghatározó embere a hivatalnak. Sok szál az ő kezében fut össze, annak ellenére, hogy nem megválasztott képviselő. Ez pedig enyhén szólva is visszás.

Hol van a szerződés?


Az ügy természetesen hamar kideríthető lenne, ha megkapnánk azt a szerződést, ami Kéri László és az önkormányzat (jelesül Hunvald György) között jött létre. Ebben nyilván benne van szerződésének időtartama, javadalmazásának összege, a különböző feltételek, ami esetén felmondhat neki az önkormányzat, és nem utolsósorban a munkaköri leírás.

Ha mindezeket látnánk, helyére kerülne egy csomó dolog - többek közt a fent említett furcsaságok is. Ám másfél hónapja nem láthatjuk. Hiába kerestük meg a sajtóosztályt, akik készségesek voltak ugyan, ám nem történt érdemi lépés, hiába kerestük meg az aljegyzőt, majd a jegyzőt, Kálmán Zsuzsannát - még csak válaszra sem méltattak.

Mivel az említett szerződés közpénzekről szól, így annak nyilvánosságra hozatala kötelező volna. Ha Kérit közpénzből fizetik, akkor nincs mérlegelési lehetősége a jegyzőnek, kérésre nyilvánossá kell tennie a szerződését.

Magyarázat sincs

Kéri László
Kériről rendkívül keveset lehet tudni. A Népszabadság egyik forrása szerint „olyan, mint egy éjszakai kísértet”, sokan hallottak róla, de nem nagyon látták. Ami biztosan tudható, hogy Kéri a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökeként (a szervezet azóta megszűnt) lett ismert szocialista pártember. Innen került Hunvald György mellé. Állítólag olyannyira jóban voltak, hogy Hunvald a fővárosi mandátumáról való lemondó nyilatkozatát is őrá bízta.
Ennyi idő után már nem csak azzal van a probléma, hogy nem adják ki a szerződést, hanem azzal is, hogy nem is próbálják megmagyarázni a titkolódzás okát. Az még mindig elfogadhatóbb hozzáállás lenne a hivataltól, ha másfél hónap után legalább egy mondvacsinált indokot adnának a kérésünk megtagadásához.

Igaz, tegyük gyorsan hozzá, valójában nem tagadták meg a szerződés kiadását. Egyszerűen csak nem vesznek tudomást a kérésünkről. Ez a mismásolás viszont a legrosszabb elképzeléseinket igazolhatja. Ezzel azok a feltételezések erősödnek, miszerint Kéri olyan ügyekben is meghatározza az önkormányzat munkáját, amelyek messze túlmutatnak tanácsadói hatáskörén, illetve a demokrácia szabályain (ahol is az állampolgárok által választott képviselők döntenek egy közösség ügyeiről).

Nem állítjuk, hogy a képviselői szavazásoknál ő nyomná a gombot, de mindannyian ismerjük azokat a technikákat, amik segítségével végülis olyan döntések születnek egy önkormányzatban, ami megfelel egy háttérben lévő ember érdekeinek. Ráadásul az Erzsébetváros éppen az az önkormányzat, ahol a bűncselekmények egészen a polgármesterig nyúltak, így nem biztos, hogy teljesen alaptalan abbeli félelmünk, hogy itt valami még mindig nem stimmel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kontroll-2008
2009. augusztus 1. 04:04
Tisztelt HÍREXTRA! Tisztelt Pénzes Dávid!

Ön rettenetesen téved!
Erzsébetvárosban nincs önkormányzás! Itt már 1991-től vagyonszerzési hatalmi harc van. Ergo, az önkormányzati testület is csak annyira önkormányzati, hogy az önös érdekeit erőteljesen érvényesíti. Ebben az érdekérvényesítésben, a mindenkori többségi testület hol bevesz még valakit a buliba – egy-egy szavazás erejéig – hol meg nem. A nagyobb dolgoknál – előzetes informatív beszélgetések vagy presszós találkozások után - sikerül mindig megegyezni a képviselők jelentős többségének.

Hogy ne tévedjen - és a lakossági véleménnyel se ütközzön a mondanivalója -, fogalmazzon úgy, hogy a „képviselő-testület (és a szolgalelkek hada) mit meg nem enged magának” és máris igaza van.
De nem minden hivatali tisztviselő hódolt be a pártpolitikának. (Például nem hódolt be … ki is volt az, ki is? … ha eszembe jut, akkor külön megírom Önnek.)

Nos, a Kéri a mende-monda és a „patyolat-rádió” szerint úttörő volt. Azt mondják, titokban még ma is úttörő. Azt terjesztik, hogy a jelszava is az; Előre! Kéri.
Hogy barátja lenne a Hunvaldnak, abban is erős kétségeim vannak. Ha az lett volna, akkor most a polgármester lenne szabad, s az Ő szerződését keresnék Önök, nem pedig a „Laciét”.
Kéri úr, már 1997-től osztogatta a tanácsokat. Bárcsak ne tette volna.

Azt se hisszük, hogy most nem osztogat tanácsokat a polgármesternek, mert a képviselő-testületi előterjesztések előterjesztőjeként a legtöbb esetben ma is Hunvald György neve jelenik meg. Hogy ez milyen ügyes. (Lehet, hogy Hunvald a vizsgálati fogságból is elviszi az újabb panama-balhékat?)

Az se igaz, hogy „sok szál az Ő kezében fut össze”, inkább úgy fogalmaznak az emberek, hogy nem sok szál van más kezébe. Akiket már korábban kézben tartott, azok pedig „halálig” tartják szavukat. Mint a régi Rómában vagy Japánban. Ugyanis a bukás rosszabb, mint a halál.

Tisztelt Szerkesztő Úr! Sok dologban vitattuk állításait, azonban abban egyetértünk, „valami még mindig nem stimmel”, de nem is stimmelhet, hiszen a testületi döntésekhez Hunvald egy szavazata nem lehetett elégséges. Mondhatjuk úgyis, hogy a „hőemelkedést” az Ügyészség már lenyomta, de a vírus még ott van …
saxo
2009. július 16. 13:41
'p-Aga'.
De. Most, hogy mondod, tényleg....:-))))))
p-Aga
2009. július 16. 12:19
saxo,
igazad van. Sajlálatos, hogy nem érzed az ironiát.
gizimama
2009. július 16. 11:21
miért juttok el Orbánig, mikor ehhez semmi köze?
itt a hihetetlen korrupt városvezetőkről van szó.

ki a fenét érdekel orbán?
saxo
2009. július 16. 09:45
#'p-Aga'.

Ez a szöveg tipikusan a liberálbolsik szövege.

"Hiába tesztek feljelentést, legfeljebb kamuper lesz, az is titkosítva. Ne is tegyetek nát feljelentést, ti hülye birkák...."

Mint ahogyan:

Jó, hogy a maszop meg a szadesz szétlopta az országot, de Orbán se lesz jobb....Szavazzatok hát ti birkák inkább miránk, minket legalább már ismertek..."

Hányingerem van az ilyen birka "érveléstől" .......
p-Aga
2009. július 16. 09:10
Legjobb esetben is lesz néhány kamu büntetőper, aminek anyagát 80 évre titkosítják. Ez Judapest.
gizimama
2009. július 16. 09:06
szerintem nincsen a pofátlanságnak csúcsa
drew2
2009. július 16. 08:49
és még mennyi ilyen kamu szerződés van, zsíros keresettel a különböző önkormányzatokban!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását