2024. április 25. - Márk

Fodor örül az új elnöknek

Fontos és jelentős Szent-Iványi István megválasztása, mert személyében tapasztalt és elismert politikus került az SZDSZ Országos Tanácsának (ot) élére - mondta szombati sajtótájékoztatóján Fodor Gábor pártelnök, miután bemutatta a testület új vezetőjét.
2008. szeptember 27. szombat 17:20 - Hírextra
Fodor Gábor kiemelte, hogy az európai parlamenti választás közeledtével így olyan politikus vezeti az országos tanácsot, aki az Európai Parlamentben is letette névjegyét. Szent-Iványi István egy szavazattal, 46-45 arányban nyert Hankó Faragó Miklós előtt. Az országos tanács korábbi elnöke, Gulyás József nem indult a posztért.

A párt elnöke egyúttal bemutatta Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnökét is, aki Szent-Iványi István megválasztásával bekerült a párt ügyvivői testületébe, ahonnan Szent-Iványinak ki kell lépnie.

A szombaton megválasztott ot-elnök azt mondta: arra kért felhatalmazást, hogy az országos tanács újra az SZDSZ valódi politikaformáló testülete legyen. Megjegyezte: véleménye szerint az ot-nak nem az a dolga, hogy ellensúlyként működjön, és akadályozza a párt más fontos szerveinek munkáját.

Léderer András azt mondta, hogy az ügyvivői testületben elsősorban a fiatalokat szeretné képviselni.

Fodor Gábor közölte, hogy az országos tanács ülésén lefolytattak egy politikai vitát is. Ennek eredményeként elsöprő többséggel fogadtak el egy határozatot, amely szerint az SZDSZ azért lépett ki a koalícióból, mert a szocialisták feladták a közösen vállalt programot. A határozat kitér arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége önálló, független, liberális és ellenzéki párt, amely nem kíván újból koalíciót kötni az MSZP-vel, és nem elfogadható számukra a miniszterelnök Megegyezés című cselekvési programja. Fodor Gábor hozzátette, hogy a liberálisok az adótörvényekről és a költségvetés támogatásáról a javaslatok érdemi megismerése után döntenek.

A határozatban leszögezték, hogy az SZDSZ az egyre súlyosbodó világgazdasági válság és a várható recessziós hatások miatt a vezető közgazdászok által sürgetett intézkedéseket képviseli. Ezek között található a költségvetési plafon felállítása, az állami újraelosztás mértékének érdemi csökkentése és a központi kiadások visszafogása.

Újságírói kérdésre az úgynevezett megfigyelési ügyről Fodor Gábor azt mondta, hogy Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság szabad demokrata tagja bejelentette: hétfőn, a párt frakcióülésén kezdeményezi egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Szent-Iványi István úgy vélekedett, hogy az elmúlt időszak egyik legsúlyosabb ügyével állnak szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását